Бургер от 1000 червея. Сензацията беше представена в Германия от създателя на Start-up Bugfoundation Барис Йозел. По този повод той дава интервю за германското списание “Щерн”.

Господин Йозел, как ви хрумна идеята да предлагате на пазара бургер с ларви от насекоми?

По време на следването си една година пътувахме с приятеля ми Макс Кремер, с когото сега сме съдружнци, в чужбина. За пръв път ядохме насекоми по улиците на Банкок. Не само ухаеше добре, но и беше доста вкусно. Тогава осъзнахме, че една трета от човечеството вече консумира насекоми, но не и в Германия. Така през 2014 г. се роди идеята за пръв път да предложим на германския пазар първия бургер с насекоми.

И какво последва?

Съвместно с германския Институт за техника при хранителните продукти извършихме доста проучвания и експерименти. През 2015 г. предложихме първия бургер на пазара в Белгия. През 2017 г. настъпихме и в Холандия. Най-сетне през тази година ни разрешиха да продаваме бургер с насекоми и в Германия. Вече ги предлагат над 300 филиала на хранителната верига “Реве”, тази седмица броят им ще се увеличи.

Строго погледнато, продуктът би следвало да се казва “бургер с червеи”. Не звучи апетитно.

Но пък е вкусно. Много хора казват, че има вкус на месо.

Какво точно съдържа бургерът?

Червеите са 30 процента. Съдържанието в 100 грама е около 1000 ларви. Останалото са вегетариански добавки.

Това е 100-процентов натурален продукт – без допълнителни съставки, консерванти или овкусители.

Благодарение на насекомите съдържанието на протеини е голямо. Колко здравословен е бургерът?

По отношение на хранителността може да се сравни с телешкото месо. Но протеините в нашите бургери са с по-високо качество и по-добре се възприемат от човешкия организъм. Повечето видове насекоми съдържат голямо количество протеини, многократно повече ненаситени мазнини, също желязо и витамин Д.

Каква е цената на един бургер в супермаркта?

Необвързващото ни предложение е 5,99 евро.

Какво казват вегетарианците за продукта?

Естествено че продуктът не е вегетариански, в крайна сметка съдържа нещо животинско. Но и много хора казват, че не искат да ядат месо от животни, тъй като са възмутени от начина на масовото им отглеждане.

Точно в това отношение ние бележим успехи, тъй като за нашите ларви масовото отглеждане е истински рай, тъй като те така живеят и в природата. Да добавя, че при отглеждането им не е необходимо да се прилагат антибиотици.

Откъде идват насекомите и как попадат в бургерите?

Нашите насекоми са от Холандия, от фермата “Проти”. Тя има сертификат, както и голям опит при отглеждането на насекоми като храна. Процесът на отглеждането трае 4 до 6 седмици. След това насекомите се държат един ден, за да се изпразни чревното съдържание, след което се поставят в хладилни камери. След това се поставят във водна баня при висока температура, за да се унищожат и последните микроби. Накрая пристигат при нас и ние ги преработваме във вкусни бургери.

В каймата се крие огромна опасност. Въпреки това доста се харчи бургер с говежда кайма, тъй като хората си спомнят за щастлива крава на зелена поляна. При вашия случай става дума за хиляди гърчещи се червеи. Не се ли боите, че тази представа ще отблъсне повечето хора?

Отглеждането на насекоми е изключително чиста работа. Това обективно се показва и в редица телевизионни репортажи, примерно по “Арте” (германски тв канал за култура и наука – б. р.). Естествено че не сме привикнали да ядем насекоми, това със сигурност няма да се промени лесно. Но който веднъж е опитал, бързо установява, че това е вкусен, сериозен и естетичен продукт. Далеч по-отвратително е масовото отглеждане на кокошки, които се кълват, липсва им пространство, почти са обездвижени. И никой не се замисля по този проблем, който е отвратителен.