Колин Такър, който изнасили 6-годишно момиченце в село до Стражица, също иска да се възползва от променения НК и да излезе, след като е излежал половината си присъда. 

Пастирят, който дошъл за постоянно в с. Ново градище през 2007 г., първоначално получи от Окръжния съд 15 г., но после Апелативният я намали на 12 г. Наказанието тече от 2011 г., така че вече е налице предпоставката да е излежал половината.

Престъплението, за което осъдиха Такър, е от 14 декември 2009 г. 6-годишната Николинка живеела при баба си и дядо си в с. Ново градище и пътувала всеки ден до Стражица с рейс, където посещавала предучилищна паралелка. Колин живеел в къщата на брат си Ян, а след около година станал пастир. Така на 14 декември, след като се наял при приятели, Кевин пресреща детето Н., което е изпратено до магазина от баба си. След това отвежда малката вкъщи.

При произнасянето на 15-годишната присъда от окръжната инстанция той псува съдийката с Fuck! Fuck You, тъй като се надявал да бъде... оправдан.

"Бяха му дали копие от присъдата и той демонстративно я скъса и хвърли в кошчето, явно недоволен, че не е оправдан", разказа тогава пред медии прокурорът Светослав Калчев.

СГС ще заседава утре по казуса.

Интересно е, че промяната в НК, която даде право на осъдените сами да пускат молби за предсрочно условно освобождаване, ако са излежали половината срок (независимо от мнението на управата на затвора и прокуратурата) е един от поводите медии, близки до прокуратурата, да оплюват съда. Всъщност под натиск от многото дела, които губим пред ЕСПЧ, законът е така изменен от... ГЕРБ.

Поправките в Наказателния кодекс са приети в предпоследния работен ден на миналия парламент с изменения в преходните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията. Законопроектът е внесен от правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепяно от Патриотичния фронт. Депутатите отменят и алинея, според която осъдените за опасен рецидив имат право да излязат на свобода едва когато им остават не повече от 3 г. от присъдата и са излежали две трети от нея. Именно това доведе до вълна от искания от "знакови" фигури като "Наглите" да искат да излязат на свобода.

На 31 май м. г. пред Нова тв вторият в ГЕРБ (и шеф на парламентарната група) Цветан Цветанов се просълзи, докато се възмущаваше как е възможно "Наглите" да бъдат освободени, и заяви, че "ако това наистина се случи, значи няма държава. Държавата е фалирала".