На „Фейсбук“ и „Туитър“ ще бъдат наложени санкции, ако до края на годината не започнат да спазват правилата за потребление в Европа, предупреди днес еврокомисарката по правосъдието, защита на потребителите и равенството на половете Вера Йоурова.

Еврокомисията и регулаторните органи продължават проверките на двете американски социални мрежи поради опасения за тайната на личните данни. Двата гиганта, както и други компании, са подложени на остри критики в Европа заради доминиращото си положение и практики, нарушаващи правилата на конкуренцията. Някои компании платиха солени глоби.

Още преди 7 месеца „Фейсбук“ и „Туитър“ бяха предупредени да приведат общите условия за потребителите в съответствие с европейските правила. Те обаче все още не са изпълнили докрай условията, изтъкна Йоурова.

И даде пример с „Фейсбук“:

„Не са много хората, които знаят, че от „Фейсбук“ са дали личните им данните на трета страна, или че например има пълни авторски права върху всяка снимка и съдържание, която качвате там, дори след като закриете профила си. Ние настояваме от „Фейсбук“ да бъдат напълно ясни към потребителите си как тази услуга действа и прави пари. Мрежата има почти 380 милиона ползватели в Европа и очаквам да поеме повече отговорност за тях."

Същевременно Йоурова заяви, че онлайн платформата за пътуване и настаняване Airbnb е извършила необходимите промени, които бяха поискани от ЕК преди три месеца. Обвиненията срещу нея бяха, че представянето на цените за пътуване и настаняване, Airbnb, както и редица клаузи от общите условия не са в съответствие с правилата за защита на потребителите в ЕС. Сред главните проблеми заплащането при анулирането на  настаняването от страна на собствениците на жилищата.