Да започнем с малко предистория. На 2 септември 2018 германският гражданин Мехмет Я. и съпругата му Гюлшен кацат на летище Варна с намерението да прекарат отпуската си в курорта „Златни пясъци“. Мехмет Я. обаче е задържан още на аерогарата, а Окръжният съд във Варна постановява мярка за неотклонение „домашен арест“. На 11 септември Апелативният съд в морската столица я потвърждава. По искане на България Турция трябва да изпрати документи за съдебното минало на германския гражданин. Едва тогава ще може да се гледа делото за исканата от Турция екстрадиция. През 2005 г. съдът в Адана е осъдил Мехмет Я. по обвинение, че е членувал в Кюрдската работническа партия /ПКК/ и че като студент е пропагандирал в нейна полза.

Мехмет не дава и не разпространява снимки – родителите му са в Турция и се бои за съдбата им. Ето какво каза той в телефонен разговор с нашата репортерка Вилдан Байрямова:

Защо бяхте осъден в Турция? Какви бяха обвиненията срещу Вас?

Мехмет Я.: Когато бях студент в Турция, бях подложен на натиск заради политическите ми възгледи и етническия ми произход – аз съм кюрд. Арестуваха ме, минах през изтезания. Защото съм кюрд ме обвиняваха, че пропагандирам идеите на ПКК. А всъщност, през 1995 г. исках само да бъдат премахнати забраните върху майчиния ми, кюрдски език и да бъде признато съществуването на етническата ни общност, тази на кюрдите. 

Кога и как се озовахте в Германия?

Мехмет Я.: През декември 2001 г. пристигнах като бежанец и поисках политическо убежище. През 2002 г. германските власти приеха моите мотиви за искането, а  екстрадирането ми в Турция е било забранено заради опасността от нови изтезания и арести. Това е видно от правителствените документи на Германия, посолството в София ги предостави на адвоката ми и той ги внесе в българския съд. От 2009 г. съм гражданин на Германия.

Имахте ли връзка с ПККчленувахте ли в тази партия, докато бяхте в Турция, подкрепяхте ли я?

Мехмет Я.: Не, никога. Както и по-горе казах, само заради политическите ми възгледи и етническия ми корен бях обект на натиск от страна на турските власти.

Имате ли опасения, че и България може да повдигне срещу Вас обвинение заради евентуалните ви връзки с ПКК?

Мехмет Я.: Нито в Турция, нито в Германия, нито пък в България съм извършил някакво престъпление. Така че нямам причини да се страхувам.

Как се отнасят към Вас тук, в България? Имате ли право да излизате извън хотела, как минават дните Ви?

Мехмет Я.: Не съм се сблъскал с лошо отношение тук. Идващите в хотела за проверка полицейски служители са благородни и вежливи хора. Нямам право да излизам извън хотела, забранено ми е. А дните ми минават в очакване.

Прави ли Германия нещо за Вашата защита, знаете ли?

Мехмет Я.: От самото начало германското Министерство на правосъдието и посолството на Германия са в постоянна връзка с нас.

Интерпол всъщност вече е отменил заповедта за издирването Ви. Знаете ли защо?

Мехмет Я.: Наистина не зная защо. Но това да бъда издирван чрез Интерпол е било грешка. Защото аз съм човек, който по политически причини се е сблъскал с липсата на права. А отказът на Интерпол да ме издирва ме направи щастлив. 

Защо българският съд иска документи от Турция?

Мехмет Я.: Нямам никаква представа. Ще се радвам, ако Вие запитате съда и ми кажете.

Тревожите ли се, че може да Ви изпратят в Турция? Какво би могло да Ви се случи там?

Мехмет Я.: Разбира се, че се тревожа. Очаквам и се надявам, че българските власти ще се съобразят със законите на ЕС и с представените пред съда документи, за да не се стигне дотам.

Говорихте ли с журналисти досега? Защо се съгласихте на това интервю?

Мехмет Я.: Германските медии с тревога наблюдават развоя на делото ми още от първия ден и отблизо следят ситуацията. Причината да разговаряме сега е, че става дума за Дойче Веле, а аз вярвам на тази медия.

Междувременно правителството на Северен Рейн-Вестфалия разгледа случая на задържания в България Мехмет Я., съобщава вестник „Генераланцайгер“ от Бон. Пред парламента в Дюселдорф депутатката Бериван Аймаз е поискала да разбере защо Мехмет Я. не е бил предупреден от германските власти, че Турция иска неговото екстрадиране. Тя напомни за оповестеното през 2017 г. от вътрешния министър Херберт Ройл намерение да бъдат прегледани всички искания за издирване на турските власти по линия на Интерпол и съответно застрашените лица да бъдат предупредени. От отговора на министъра излиза, че това се дължи на една случайност: Искането на Турция е по-старо – още от 2009 година, а германските власти са подложили на проверка само случаите от последните пет години.

„Начинът, по който правителството на Ердоган се отнася  с противници на режима, е просто чудовищен. Случаят с бонския гражданин Мехмет Я. показва ясно, че турското правителство систематично злоупотребява със структурите на Интерпол, за да преследва и тормози критици на режима и в чужбина“, е заявила депутатката от партията на Зелените Бериван Аймаз, цитирана от изданието.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".