Младен Маринов изрази увереност, че най-актуалните издирвани богаташи Ветко и Маринела Арабаджиеви ще бъдат открити, защото "няма къде да отидат".

"Лицата ще се хванат – няма къде да отидат.

Ще бъдат хванати и ще бъдат представени на правосъдието", отклони той въпроса на Виктор Николаев къде са мултимилионерите в момента.

В първото си интервю като министър пред Нова тв Маринов обясни, че понякога акциите се правят при „непланирано развитие“ и затова фамилията е ударена, докато двамата били на почивка във Франция.

Министърът увери, че още не е разговарял с набелязан от него кандидат за главен секретар. На въпрос, че се въртят имената на Христо Терзийски (директор на ГД "Национална полиция") и Ивайло Спиридонов (на ГДБОП), той каза, че "всички те са отлични професионалисти и ръководят много сериозни дирекции, които са гръбнакът на МВР".

Довчерашният главен секретар допълни, че за него по-важно е, че в системата няма трусове, защото си има зам. главен секретар, който в момента със заповед изпълнява длъжността главен (Георги Арабаджиев, б.р.).

По повод задържания репортер на "Биволъ" и румънския му колега Маринов заяви, че за последно ще изясни случая край Радомир.

Ето и думите му:

"Случаят е друг – не говорим за задържане. Получаваме сигнал, действаме незабавно – това означава, че от момента на получаване влизаме във връзка с подаващите сигнала. Контактът е непрекъснат, информацията от тях към нас идва на порции (както стана известно, самите журналисти от "Биволъ" се обаждат в ГДБОП, че ще се горят документи, свързани с корупция, б.р.).

И в това време сме на телефон онлайн... Всичките наши действия са вследствие на подавана от тях информация .До момента, в който ГДБОП - понеже те се намират в София - са потърсили помощ от областната дирекция. Колегите намират мястото, намират чували с нарязани документи и огнище с документи, които не са нарязани, но са тлеели. Дори ги гасят, за да може да се спаси.

И са предприели действия, защото от журналистите идва информация, че се готви още един транш. Съвсем нормално е да сложите там един „секрет“ (т.е. - секретен пост, б.р.). И в тази сметка колегите са задържали едни лица, които са отишли там с фенерчета и са започнали да ровят в документите.

Снети са им сведения, както ще се снема сведение от всеки друг гражданин, който ще се намира на евентуално местопрестъпление с оглед изчистване на причината, поради която той е там.

Случаят е ясен, дайте да продължаваме напред. Самата тази медия знае как сме работили по тях - намекна още Маринов.

Колегите са арестували лица, които с фенерчета отиват на местопрестъпление. След това разбират, че са журналисти."

Освен че се похвали със спад от 8% на регистрираните "битови" престъпления и спад в загиналите и ранени при катастрофи, той каза, че от 65 убийства от началото на годината са ракрити 64. Последното пък е дело на невменяем, който ще бъде настанен в лечебно заведение.

Така Маринов отговори и на президента, който използва думите "мърлява работа" по адрес на МВР.

Новият министър обяви още, че всеки полицай, който работи на терен, трябва да притежава средства за лична защита и затова се правят разчети бронежилетки да се дадат на всички.