Съединените щати не споделят определенията на Турция за "терористи", след като Държавният департамент на САЩ е пропуснал Отрядите за народна защита, YPG - военното крило на доминиращата сред сирийските кюрди Партия на демократичния съюз или PYD) в доклада си за тероризма за 2017-а, публикуван преди дни.

Докладът на Държавния департамент констатира още, че терористичните атаки по целия свят са намалели с 23%, докато броят на жертвите, причинени от такива нападения, е с 27% по-малко.

Предишното издание на доклада отбелязва, че Турция разглежда базираните в Сирия PYD/YPG като продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция като терористична организация.

В доклада се казва, че Турция се отнася към Фетхуллах Гюлен като лидер на терористична организация, т. нар. от Анкара FETÖ, но Държавният департамент го описва само като "ислямски духовник".

Гюлен, в началото поддръжник на политическата кариера на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, от началото на XXI век живее в американския щат Пенсилвания. Сочен като организатор на неуспешния опит за военен преврат в Турция през юли 2016 г., неговата екстрадиция беше многократно изисквана от Анкара, но Вашингтон твърдо отстоява тезата, че са необходими "убедителни доказателства" за това.

"Турските усилия за противодействие на тероризма бяха повлияни след опита за преврат от юли 2016 г., дължащ се на разследването от правителството на FETÖ", се казва в доклада.

Според доклада Турция продължава с усилията за преодоляване на терористичните организации във и извън нейните граници, включително ПКК и "Ислямска държава" (ISIL).

 
Междувременно Турция съобщи, че ще продължи трансграничните операции, чиято цел е залавяне и обезвреждане на терористите. Това се посочва в съобщение на Съвета за национална сигурност на страната, ръководен от президента Ердоган.
 
 "Трансграничните операции на турската армия срещу терористите в Сирия ще продължат със същата сигурност, както досега, докато бъдат прочистени всички региони от терористите. Залавяните отвъд границите на Турция терористи ще бъдат предадени на турското правосъдие", се казва в съобщението на Съвета за национална сигурност.
 
На заседанието е било обсъдено постигнатото споразумение с Русия за спиране на нападенията срещу демилитаризираната зона в Идлиб. То се смята за особено важно от турската страна. Анкара, съюзник на дългогодишния сирийски лидер Башар Асад, използва сирийския конфликт, за да "прочисти" от кюрди сирийски погранични територии.