"Основната отговорност е на местната власт."

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос за чистотата на атмосферния въздух у нас в рамките на парламентарния контрол. Питането към Димов отправи д-р Георги Михайлов (БСП). Контекстът бе последният доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), в който се отчита, че България е сред "двойкаджиите" по чистота на въздуха. 

Както Клуб Z писа, екип от ЕСП посетил 6 държави членки на ЕС и наблюдавал по една зона във всяка от тях – София (България), Брюксел (Белгия), Милано (Италия), Острава (Чехия), Краков (Полша) и Щутгарт (Германия).

Страната ни е убедителен първенец по критерия за загуба на години живот в добро здраве поради замърсяване на въздуха. У нас тя е 2.4 на 100 жители. В това отношение превишаваме повече от два пъти средния показател на ЕС. 

През 2016 г. страната ни единствена в целия ЕС нарушава допустимите норми на три замърсителя – фини прахови частици (ФПЧ), серен диоксид и азотен диоксид.

"Какви са конктретните мерки, които сте предприели, още повече че станцията на "Орлов мост" беше премахната и подаването на данни в реално време за гражданите беше затруднено", попита днес д-р Михайлов.

Известно е, че кръстовището на "Орлов мост" е едно от най-замърсените места в столицата, а станцията бе премахната покрай строителството на метрото.

В отговор екоминистърът посочи, че имало устойчива тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха през последните години (докладът на ЕСП обхваща 2009-2016 г., б.р.). И изброи някои от мерките, които ще се предприемат, като стимулиране на хората да използват по-чисти въглища и брикети за отопление, проверка на катализаторите на автомобилите, ограничения при изкупуването на стари катализатори в пунктовете за скрап, стимумиране (чрез местните данъци и такси) за закупилите по-щадящи природата автомобили.

Димов отчете, че Оперативна програма "Околна среда" ни е отпуснала 115 милиона лева за подобряването на качеството на въздуха в отделните общини. До момента 13 са се възползвали от финансирането, предстои включването на още 12.

"Министерство на околната среда и водите (МОСВ) води последователна политика за подобряване качеството на въздуха, но за постигане на резултати е необходимо партньорство на всички институции. Тух бих искал да подчертая, че основната отговорност е на местната власт", категоричен бе министърът на околната среда.

Д-р Михайлов обаче опонира, че изброените мерки са насочени в бъдещо време. 

"Имате ли някакво взаимодействие със столична община, в която живее 25% от населението на държавата? Свидетели сме на множество добри пожелания. Имате ли някаква конкретна програма за взаимодействие - понеже с това завършихте", посочи депутатът и отчете като най-голям проблем на столицата транспорта и строителството, което възпрепятства ветровете.

"У нас има проблем само с фините прахови частици", смята обаче Нено Димов.

И припомни, че Столична община има своята програма, а това, с което министерството можело да помогне, е само със законови изменения, които да преследват изгарянето на текстилни отпадъци, предаването на катализатори за скрап и др. подобни. Тази програма бе широко прокламирана, а мерките по нея обсъждани, преразглеждани, връщани и дописвани в последния момент от общинските съветници. Всичко това се случваше на фона на протести в някои от най-замърсените квартали, на разминаване между данните за нивата на замърсяване, които отчитат системата на СО, разработена от БАН, измервателните станции към МОСВ и независимата мрежа Air Sofia. Тогава общината се фокусира най-вече върху горенето на текстил и гуми (за отопление през зимния сезон) и заложи на "популярни" мерки като билет за градския транспорт на цена от един лев при натрупани дни със завишени норми на ФПЧ.

"От 2011 година Столична община се доближава до средногодишните норми, а някои станции вече ги покриха", каза в заключение Нено Димов, но без да уточни кои станции.

Иначе България е единствената страна членка на ЕС, срещу която Еврокомисията е предприела действия за налагане на изпълнението на Директивата за качеството на атмосферния въздух (КАВ). Мярката е взета заради превишаването на пределно допустимата стойност на серен диоксид на деноноищие.