Еврокомисията иска да чуе становището на България и на други заинтересовани страни за поетите от румънската компания "Трансгаз" ангажименти във връзка с опасенията относно свободния приток на газ.

Това става ясно от разпространено днес съобщение на ЕК. Целта на ангажиментите е да стане възможен износът на природен газ за други страни членки на ЕС, най-вече България и Унгария.

За какво става дума

"Потребителите на природен газ в цяла Европа трябва да се ползват от преимуществата на един равнопоставен и конкурентоспособен единен европейски енергиен пазар. Ние проверяваме дали предложенията на "Трансгаз" ще насърчат свободния приток на природен газ към пазарите в Южна Европа на конкурентни цени, по-специално при свързването на Румъния със съседите й България и Унгария. Искаме да чуем мнението на заинтересованите страни, преди да вземем каквото и да било решение", заяви комисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

След разследване, започнало през юни 2017 г., ЕК се опасява, че "Трансгаз" - контролираният от държавата румънски оператор на газопреносната инфраструктура, може да е нарушил правилата на ЕС за конкуренцията чрез ограничаване на износа на природен газ от северната ни съседка. "Трансгаз" е румънският аналог на българската "Булгаргаз".

Антитръстовото разследване проверява дали румънската компания е прилагала стратегия за ограничаване на износа на газ от Румъния към други страни членки по няколко начина, в т.ч. чрез използването на такси за пренос чрез интерконекторни връзки, недостатъчно инвестиции; отлагане на изграждането на нужната за износ на газ инфраструктура и необосновани технически аргументи като претекст за спиране или оправдаване на закъснения при износ.

Това противоречи на целите на ЕС в сферата на енергетиката за европейски вътрешен пазар за природен газ. Подобно поведение – ако има такова – нарушава европейските правила за конкуренцията, които забраняват злоупотребата с водеща позиция на пазара.

Ангажиментите на "Трансгаз"

Поради опасенията на ЕК, "Трансгаз" предложи да поеме ангажименти, които биха позволили за първи път износа на значим от търговска гледна точка експорт от Румъния. Ето какво предлага компанията:

- увеличаване на капацитета за износ от 0.1 милиард на 4 милиарда кубика годишно на точките, където се намират интерконекторите с България и Унгария, и гарантиране на количество като минимален твърд капацитет, който не може да бъде нарушаван;

- гаранция, че предложението за тарифите до румънския национален енергиен регулатор АНРЕ няма да допуснат дискриминация между износа и вътрешните тарифи;

- въздържане от използването на каквито и да било други средства за нарушаване на износа.

Тези ангажименти остават в сила до края на 2025 г. и специален попечител ще има задачата да наблюдава изпълнението им.

След като получи мненията на всички заинтересовани страни, Брюксел ще реши дали тези ангажименти означават, че са предприети мерки заради изразените опасения.

ЕК има правото да реши те да имат законова сила за "Трансгаз" в съответствие с антитръстовите правила на ЕС. Ако ангажимените бъдат нарушени, Комисията може да наложи глоба в размер на 10% от оборота на компанията. При това няма да има необходимост от доказване, че са нарушени европейските антитръстови регулации.

Що е то "Трансгаз"?

Румъния е третият най-голям производител на природен газ в ЕС след Холандия и Великобритания. Тя има значителни залежи, сред които наскоро откритите в Черно море. В момента за участниците в пазара има само ограничени капацитети за износ.

"Трансгаз" е единственият оператор на газопреносната мрежа в Румъния, която включва и интерконекторите по границите със съседните страни.

Еврокомисията започна разследване на поведението на "Трансгаз" през юни 2017 г. Този месец компанията бе информирана за опасенията на Брюксел. Разследването започна след инспекции в страната през лятото на 2016 г.

Член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) и член 54 от Споразумението за европейското икономическо пространство забраняват злоупотребата с водеща позиция, която може да засегне търговията и да попречи или ограничи конкуренцията.

Именно по тази причина през май т.г. ЕК вече наложи задължения със законова сила на руския гигант "Газпром".

Същевременно ЕК разследва подобни нарушения и в сферата на електроенергията. Става дума за възможни ограничения на капацитета по връзката между Западна Дания и Германия.