Адвокат от Сандански и бивш кандидат-кмет е задържан и обвинен за грабежа в Роженския манастир, при който четирима души вързаха свещеник и дълбаха в стена, за да търсят легендарно съкровище. Говорителят на Окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова обясни пред Нова тв, че не става дума за иманярска група, а най-вероятно адвокатът е организирал останалите трима младежи само за грабежа в манастира.

Във вторник вечерта четиримата нападнали и вързали с тиксо отеца, който се канел да затваря манастира, след което с чукове започнали да разбиват една от стените и да търсят съкровище. След като не намерили нищо, взели телефона на отеца, за да не може да извика полиция. В манастира имало и камери, като мъжете задигнали 16 от тях, а други счупили.

Прокурор Стоилова каза, че двама от задържаните са непълнолетни (на 16 и на 17 години), а третият живеел в Кипър, като това е първата им криминална проява.

„Повдигнатото обвинение по отношение на четиримата е за грабеж в съучастие, като по отношение на единия обвиняем е повдигнато обвинение и за държане на огнестрелно оръжие без разрешително“, каза Стоилова и добави, че в дома на единия открили газов пистолет, преработен в боен.

Тя отказа да посочи името на адвоката, но каза, че е от Адвокатска колегия-Благоевград. Според регионалното издание „Струма“, задържаният адвокат е Стефан Матеев. Той е син на бившия следовател Олег Матеев и преди години беше кандидат за кмет на Сандански от ВМРО-НИЕ.

Стоилова обясни, че по оперативна информация, четиримата са търсили съкровище, свързано с една от легендите в Роженския манастир. В нея се твърди, че имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев били взели, за да освободят отвлечената от тях американска протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г. Акцията по отвличането и получаването на откупа продължила цели 6 месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били използвани за закупуване на пушки, използвани в Илинденско-Преображенското въстание.

„Твърди се, че не всички пари са били изхарчени от този откуп, а част от тях са били скрити в Роженския манастир. И може би това е била целта на четиримата обвиняеми“, поясни прокурор Стоилова.

Четиримата били разкрити именно от записите на камерите. Адвокатът ги забелязал по време на грабежа и си сложил маска, а след като си тръгвали със съучастниците му взели камерите, като мислели, че по този начин няма да бъдат разкрити. Нападателите обаче не знаели, че записите не се съхраняват в камерите, а на записващото устройство в жилищно помещение, ползвано от служители на манастира.