Руснаците, обвинени, че са отровили бившия руски шпионин Сергей Скрипал, са били свързани със заговора за убийство на черногорския президент Мило Джуканович в края на мандата му като премиер през 2016 г., съобщи британският в. "Дейли телеграф".

Паспортите за прикритие на Александър Петров и Руслан Боширов са били от същата партида с паспорта на полковник Едуард Шишмаков, офицера от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия, обвинен в организиране на проваления опит за преврат в Черна  гора през октомври 2016 г., пише изданието.

Разкритията предполагат, че паспортите са били издадени под фалшиви имена от специален орган на група офицери от военното разузнаване.

Разследване на организацията за разследваща журналистика "Белингкет" (Bellingcat) и на "Рашън инсайдър" (The Russian Insider) е показало също, че Петров е пътувал много по света, преди нападението с бойното отровно вещество "Новичок" срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, Великобритания.

Не е ясно дали навсякъде го е придружавал Боширов, до чиито пътнически данни групата не се добрала.

Почти веднага след като му е бил издаден паспортът за прикритие, Петров отишъл в столицата на Беларус Минск, дни преди да отлети за Амстердам -веднага след холандския референдум по споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна. 

Месеци по-късно, през юли 2016 г., той взел автобус за Казахстан с легендата, че отива в Пекин, макар китайската столица да е на близо 5000 км оттам. Петнадесет дни по-късно се появил в Тел Авив, откъдет хванал полет за Москва. 

Два месеца по-късно Петров използвал паспорта, за да лети за първи път до Обединеното кралство, пътувайки от Амстердам за Лондон за по-малко от седмица.  

После се върнал в Лондон през февруари 2018 г. и престоял там шест дни. Използвал е паспорта за няколко пътувания до Холандия, Франция и Швейцария.

Последното пътуване на паспорта за прикритие е 3 март тази година, когато е бил извършен опитът за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Петров и Боширов, които твърдят, че са били на отдавна планирана ваканция, са запазили самолетните си билети предната нощ.

"Белингкет" твърди, че е получила информация от западноевропейска агенция, че двамата мъже били арестувани по-рано в Холандия. Неназовани източници са казали на "Телеграф", че нямат данни за такива арести. 

По-рано стана ясно, че паспортните номера на заподозрените са три номера един след друг и че са имали маркировки "строго секретно" и "не давайте информация",  както и че са били издадени от орган, който обслужва разузнавачи и висши хора във властта. 

Между номера на паспорта на Петров и този на полковник Шишмаков има само 26 последователни номера. Шишмаков е организаторът на опита за преврат в Черна гора преди изборите през октомври 2016 г. под псевдонима Едуард Широков. 

Паспортът на Широков е бил издаден през август 2016 г.,  което би могло да означава, че дотогава специалният орган е издал 26 паспорта след април 2016 година, когато Петров е започнал да пътува.

Интерпол е издал бюлетина за издирване на Шишмаков под псевдонима Широков. Заговорът за убийство на черногорския премиер Мило Джуканович беше осуетен само часове, преди да бъде задействан, припомня "Телеграф".