Еврокомисията предлага в бъдеще да бъде възможно разполагането на граничари на ЕС по външните му граници дори без съгласието на властите в съответната страна.

Това заяви днес говорителката на ЕК Наташа Берто.

Идеята е тази стъпка да се предприема като крайна мярка, когато са засегнати интересите на ЕС, уточни тя. Към нея може да се пристъпи, когато дадена страна не предприема действия по опазването на границите, Комисията е излязла с препоръки, но те не са приложени.

„В подобни случаи пред ЕК би имало две възможности - или завеждане на наказателна процедура, или прилагането на член 29 от Шенгенския кодекс“, каза Берто.

Този член гласи, че ЕК може да издаде препоръки за разполагането на европейски граничари или за затварянето на даден ГКПП.

„Не търсим възможност страните да бъдат изключвани от Шенген.“

Така Берто коментира по молба на журналисти изявленията на френския президент Еманюл Макрон от вчера. След неофициалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург той каза, че страните членки, които не желаят укрепването на европейската гранична служба "Фронтекс", ще излязат от Шенген.

Комисията е предложила осигуряването на 11 милиарда евро бюджет за "Фронтекс" до 2025 г. Идеята е службата да разполага с 10 000 граничари.