Искате да получите качествена медицинска помощ без бързо да загубите цяло състояние? Пробвайте в Сингапур, Хонконг. Или Испания. И внимателно избягвайте България.

Страната ни заема последното 56-о място по ефективност на здравеопазването.

Годишният индекс за ефективност на здравеопазването на "Блумбърг" включва в класация държавите, в които продължителността на живота е поне 70 г., а БВП на глава от населението надхвърля 5000 долара, те трябва да са с население поне 5 млн. души.

На върха на класацията са Хонконг, Сингапур, Испания, Италия и Южна Корея със средна продължителност на живота между 82 и 84.2 години. На дъното освен България са Азербайджан, САЩ, Русия и Сърбия.

От съседните на България държави, отговарящи на критериите за включване в индекса, най-висока оценка за ефективност получава Гърция (14-о място), следвана от Турция (26), Румъния (36) и Сърбия (52).

Американците не получават достатъчно за парите си, сочат анализите. Както и българите.

Най-много пари ще трябва да дадете за лечение в САЩ, и в абсолютни стойности, и съотнесено към средните доходи. Същевременно средната продължителност на живота на американците - около 79 години - е надмината в 25 страни. 

САЩ са втори в класацията за най-големи разходи на глава от населението за здравеопазване - с 9536 долара. Първа е Швейцария с 9818 долара средно. Но в европейската държава средната продължителност на живота е с 4,2 години по-голяма отколкото в САЩ.

В сравнение с гражданите на Чехия, които са със средна продължителност на живота като в САЩ - американците дават почти двойно повече пари за здравни грижи съотнесено с БВП. 16.8 на сто спрямо 7.3 на сто. Харчовете за здраве в САЩ се смята, че ще нараснат до 18% от БВП - според прогнози на Altarum Institute.

Испанската здравна система е с много добри показатели - тя е на трето място след Хонконг и Сингапур, следва Италия. Италия освен това е №1 в друга класиция на "Блумбърг" - тя е най-здравата нация на света.

Тайланд се качва с 14 места - до №27, това е най-големият скок тази година. Разходите на глава от населението там са паднали с 40 на сто до едва 219 долара, продължителността на живота стига до 75,1 години. Медицинският туризъм е една от най-бързо развиващите се индустрии в държавата.

Чили, държавата, която е с най-добри показатели в Южна Америка през миналата година, се срива с 23 места до 31-вата позиция, като изпада от топ 10. Изпреварват я и Мексико и Коста Рика. 

В Близкия изток най-добре се представят Обединените арабски емирства и Израел - като си запазват местата сред първите 10.

В класацията тази година влизат за първи път Коста Рика, Ирландия, Ливан и Нова Зеландия след като преминаха прага от 5 млн. жители. Всички те са  сред първите 25 държави.

Великобритания, страната, в която действа Националната здравна служба, темата здравеопазване е сред основните. След Брекзит тя изпада с 14 позиции в класацията до 35-ото място.

И антигероят в тази класация е...

В България разходите за здравеопазване са по-високи, отколкото в редица други страни, а българите получават най-лошите услуги сред средно и силно развитите икономики.

България е на последното 56-о място по ефективност на здравната си система. Спрямо миналата година страната е слязла с 10 позиции в класацията, което е поставя сред петте държави с най-сериозно пропадане надолу.

По отношение на парите обаче нашата страна е сред най-харчещите държави. С относителен дял от 8.2% от БВП България е в първата половина на класацията, напред е дори и по отделена абсолютната сума – в горните две трети на списъка.  И същевременно е държавата с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз.

Според данните от 2015 г. всеки българин е дал 572 долара годишно (951 лева). Това означава, че едно четиричленно семейство например отделя средно над 3800 лева годишно само за здравеопазване. Което показва, че парите не са толкова малко и недостатъчно, както непрекъснато се опитват да ни убедят с вечното изречение, че "здравната система е недофинансирана", а че не са добре управлявани и че системата е неефективна. Така новите предложения за промени - с още 12 лв. от гражданите, отиващи задължително в частен здравен фонд или преустановяването на монопола на НЗОК, са обречени, ако не се спре неконтролираният теч на средства от здравеопазването.

Турция, Румъния, Малайзия, Иран, Перу, Алжир и Тайланд, за които абсолютната цена варира от 455 до 219 долара годишно, също са преди България и средната продължителност на живота на гражданите им е между 74.8 и 75.9 години.

Индекс на ефективността на здравеопазването в 56 държави

В първата колона е мястото на държавата тази година, във втората - позицията ѝ отпреди година, име на страната, средна продължителност на живота, относителна стойност на разходите на глава от населението в %, абсолютна стойност в долари.  

Източници: Световната банка, Световната здравна организация, МВФ, Фондът на ООН за населението, Министерство на здравеопазването на Хонконг, Министерство на здравеопазването на Тайван.

Забележки на "Блумбърг":
Изследването оценява цената на здравеопазването в абсолютна стойност и по отношение на средните доходи. В общите разходи за здравеопазване се включват превантивните и лечебни услуги, семейното планиране, хранителни дейности и спешна помощ. Относителната цена се измерва чрез общите здравни разходи като процент от БВП. Абсолютната цена са разходите на глава от населението в долари; данните са от 2015 г. с изключение на тези за Хонконг и Тайван, които са от 2014 г.