Григор Димитров осигури аванс от 1:0 за Отбора на Европа срещу Света в турнира "Лейвър къп". В откриващия мач от надпреварата българинът спечели с 6:1, 6:4 срещу Франсис Тиафо (САЩ) в прочутата баскетболна зала "Юнайтед сентър" в Чикаго.

Надпреварата започна днес и продължава до неделя във Ветровития град.

В първия сет Димитров не срещна големи трудности, като записа два пробива и беше много стабилен при своя начален удар. Във втория той отново дръпна с пробив - 4:3, Тиафо, който замени в тима отказалия се Хуан Мартин дел Потро, изравни, но при 4:4 Григор направи нов брейк за 5:4 и след това затвори мача с гейм на нула.

Капитан на европейския тим е Бьорн Борг, а там личат още Роджър Федерер (Швейцария), Новак Джокович (Сърбия), Александър Зверев (Германия), Давид Гофен (Белгия) и Кайл Едмънд (Великобритания). Всички те бяха в "ъгъла" на Димитров и го подкрепяха.

Джон Макенроу е начело на световния отбор, в който са Кевин Андерсън (РЮА), Джон Иснър (САЩ), Диего Шварцман (Аржентина), Джак Сок (САЩ), Ник Кириос (Австралия) и Франсис Тиафо (САЩ). В залата е и Род Лейвър, на когото е кръстен турнирът.

Вторият мач тази нощ е между Кайл Едмънд и Джак Сок. С най-голям интерес в първия ден на демонстративната надпревара се очаква срещата по двойки Джакович и Федерер срещу Кевин Андерсън и Джак Сок.

В залата има много българи.

"Искам да благодаря на феновете, има толкова много история в тази зала, рече Григор в интервюто след срещата. - Подкрепата от трибуните е невероятна и аз съм щастлив, че открих серията в наша полза, а сега остава да поиграят останалите от ъгъла ни. Франсис е много сериозен съперник, преди 4-5 седмици направихме съвсем различен мач и знаех какво да очаквам. Той тук се чувства като у дома си и трябваше да съм много концентрирам и да се възползвам от всяка възможност. Първият сет беше много добър за мен, играх много чисто и се възползвах от правилно избрани удари. Невероятно е Федерер и Джокович да са в моето поле и да ме подкрепят. Беше странно и приятно, защото обикновено са от другата страна на корта. Дано всички да се наслаждават на това събитие."