България чества днес 110 години от обявяването на независимостта си, провъзгласена на 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и на крепостта "Царевец". Затова днес старата столица е център на тържествата.

Започват с тържествена литургия в "Св. 40 мъченици" и продължават с военен ритуал в крепостта "Царевец". Деца ще пуснат във въздуха 110 балона в цветовете на националното знаме и на Велико Търново.

Век след поставянето му се открива и възстановеният Багрилов надпис в скалите на хълма Света гора. 

В София честването на независимостта ще бъде от 11 часа на площад "Княз Александър Първи".

По-рано пред парадния вход на Министертвото на отбраната ще бъде показана бронирана машина "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Командо", "Гардиън" и "Пустинна котка" в рамките на инициатива, която популяризира военната служба - "Това сме ние". В още 16 града ще бъде показана военна техника, оръжие и екипировка, като част от същата кампания.

Традиционно Националният военноисторически музей днес ще е с вход свободен.

"Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият национален интерес е свързан със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци, довели до независимостта на България". Това е написал премиерът Бойко Борисов в официалния си профил във Фейсбук.

"Ние трябва да продължим твърдо да отстояваме интересите си на световната политическа сцена, да пазим идентичността си, да се гордеем с нашите традиции и култура и винаги да помним смелия и борбен дух на българина, благодарение на който днес живеем в свободна държава", пише още министър-председателят.

Историята

Правителството, оглавявано от сина на преселници в Бесарабия - Алекандър Малинов, обявява независимостта. Малинов е един от големите български държавници, запазил чисто името си от корупция и други обвинения, и е бил пет пъти министър-председател.

Но когато оглавява правителството на Демократическата партия на 16 януари 1908 г., мисията е ясна - да се отхвърли васалната зависимост на България от Османската империя.

"Е, господин Малинов, дългоочакваният ден от вас и мен, от целия български народ, дойде. Решението, което взехме в Карпатите, време е да турим в изпълнение. Намислил съм това да сторим във Велико Търново, старата столица на българските царе. Как да стане това?", пита преди сто и десет години  княз Фердинанд.

"Разумява се, чрез прочитане на един манифест", отвръща министър-председателят. И го правят.

Правителството на Александър Малинов, 1908 г. Отляво- надясно: Андрей Ляпчев, ген. Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, д-р Тодор Кръстев, ген. Стефан Паприков, Иван Салабашев и Михаил Такев.