За премиера Бойко Борисов днешният национален празник - 110 години от обявяването на независимостта на България, е памет за смелостта на предците ни, за президента Румен Радев - пример как българският народ може да бъде господар на съдбата си, за столичния кмет Йорданка Фандъкова - отговорност да поемеш нещата в свои ръце.

Прокламацията на Независимостта бе триумф на българската държавност, ясен знак към Европа и света, че млада България ще отстоява с всички сили своето място сред самостоятелните, благоденстващи и цивилизовани нации, заявява президентът в свой адрес по повод обявяването на българската Независимост.

"Този мащабен исторически акт не бе случайна стъпка. Със самочувствие и достойнство, с дипломатическа мъдрост и историческа дързост българската нация успя за броени години да изгради завиден политически, икономически и духовен потенциал, който да гарантира здравите устои на нова България“, се казва още в президентското обръщение.

Радев припомня, че за по-малко от три десетилетия нашите предци уверено и последователно изминаха трудния път от Освобождението през Съединението на Княжество България и Източна Румелия до извоюването на пълния и безспорен суверенитет на страната ни.

"Вярвам, че успехът на Българската независимост бе нагледен пример как с воля, единство и решителност нашият народ може да бъде господар на съдбата си", посочва още президентът.

Преди 110 години нашите предци са извоювали Независимостта на България, но това не е краят, а само началото, каза кметът на София, която честити празника от площад "Александър Батемберг" днес.

Независимост за мен означава огромна отговорност – да поемеш нещата в свои ръце, да работиш, така че да развиваш себе си, семейството си, града си и страната си“, заяви тя. По думите й важното е хората да се чувстват добре и свободно, а София има всички условия и позволява това.

Премиерът се отчете във Фейсбук, където честити празника. 

"Днес нашият национален интерес е свързан със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци, довели до независимостта на България. Ние трябва да продължим твърдо да отстояваме интересите си на световната политическа сцена, да пазим идентичността си, да се гордеем с нашите традиции и култура и винаги да помним смелия и борбен дух на българина, благодарение на който днес живеем в свободна държава", пише Борисов.