Най-малко 29 души са загинали, а 53-има са ранените при нападение по време на парад в Ахваз, Южен Иран, когато въоръжени откриха огън, предаде Франс прес. Нападателите са били облечени във военни униформи.

Сред убитите има жени и деца, съобщи BBC, като се позова на държавната агенция. Броят на жертвите вероятно ще се увеличи, тъй като много от ранените са в критично състояние.

Терористичната групировка "Ислямска държава" и местна група "Национална съпротива Ахваз" пое отговорност за нападението.

Министърът на външните работи на Иран заяви, че "терористите са платени от чужд режим". Джавад Зариф добави, че "Иран държи регионални спонсори на тероризма и това (нападението - б.р.) е отговорът на техните американски господари".

Преди това Иран обвини регионалния си съперник Саудитска Арабия, че подкрепя сепаратистката дейност на иранското арабско малцинство.

Междувременно ирански военен говорител твърди, че нападателите не са от "Ислямска държава", а са "обучени и организирани от две страни от Персийския залив" и са имали връзки със САЩ и Израел, съобщи BBC.