Хиляди хора се стекоха днес в Мюнхен за откриването на най-големия бирен фестивал в света - Октоберфест, часове преди ритуалното отпушване на първото буре с пиво. Над 6.2 милиона души се очаква да празнуват на 185-ия Октоберфест, който приключва на 7 октомври. 

Точно в 12 часа местно време градският кмет Дитер Райтер удари с дървен чук тапата на бурето и започна световно известното честване на неотменимата част от баварската култура - пиене на бира и ядене на наденички.

Тази година на кмета бяха необходими два удара за отпушването на бурето, преди да вбие в отвора канелката. Миналата година Райтер се справи също с два удара, по-добре от четирите удара през 2014-та, първата му година като кмет.

По време на двуседмичния "Октоберфест" бирата се сервира в еднолитрови чаши, наричани Mass, за разлика от халба Halbe, която е половин литър. Тази година един литър струва 11.50 евро, което е с 3.8% повече от миналатата.

 

Октоберфест започва в Мюнхен през 1810 г. като празненство в чест на брака на баварския княз Лудвиг с принцеса Тереза фон Сакс-Хилдбургхаузен и оттогава продължава ежегодно. Макар че първоначално се е състоял през октомври, в крайна сметка се премества през септември - защото времето е по-добро и участниците могат да отделят повече време навън.

Средно 7 млн. литра бира се изпива на фестивала, което е около 75.7 млн. евро приходи. Освен от бирата, фестивалът печели и чрез продажбата на баварски храни и стоки.

Тази година германската авиокомпания "Луфтханза" предлага на пътниците, които пътуват до фестивала, нещо специално: кег бира на борда.