Нарастващата роля на Брюксел като седалище на Европейския съюз и НАТО превръща белгийската столица в мишена за чуждестранните тайни служби, посочва "Политико" в обширна статия под заглавие "Брюксел - градът на шпионите". Ето по-важните моменти от публикацията: 

Печатните медии във Великобритания осъмнаха неотдавна със заглавия, отнасящи се до подозренията на европейските власти за таен шпионаж от страна на Обединеното кралство, свързан с плановете за Брекзит. За мнозина в Брюксел това не е новина, тъй като следенето и подслушването на приятели и врагове в столицата на ЕС се оказва част от ежедневието и се смята за нещо нормално.

За повечето чуждестранни разузнавателни служби Брюксел е мишена - заради факта, че там се намират седалищата на Европейския съюз и НАТО. За други африкански и близкоизточни служби за сигурност акцентът попада върху големите диаспори в Брюксел, които оказват влияние върху политиката на съответните държави.

През месец юни тази година директорът на австрийското контраразузнаване Петер Гриндлинг обяви, че “Брюксел е изместил Виена”, що се отнася до присъствието на “така наречените тайни служби oт страни извън ЕС”.

Шпионажът винаги се е приемал за даденост в Брюксел, но откакто важността на Европейския съюз нарастна и в града изникнаха нови и нови посолства, броят на разузнавачите в него също чувствително се увеличи.

“Студената война се завърна”, заяви преди време бивш агент от белгийските тайни служби и допълни, че в момента в Брюксел действат много повече шпиони, отколкото в годините преди падането на Берлинската стена.

“Най-много са китайците, американците, руснаците и мароканците”, твърди той, позовавайки се на правото да остане анонимен. Според него, в последните години на Службите за сигурност в Белгия дори се е налагало да молят някои чуждестранни агенти да напуснат страната, пише изданието.

Дипломатите в Брюксел са наясно, че всеки ден биват наблюдавани

Бившият американски посланик в Белгия Хауърд Гутман разказва, че нарастващият брой на чуждестранните разузнавания в страната е проблем за всички. Неговият офис, например, редовно е бил проверяван за подслушвателни устройства, а употребата на мобилни телефони в сградата е била строго забранена.

“Всички знаехме, че когато излезем отвън, все някой ни подслушва”, посочва пред изданието Хауърд Гутман. “В резиденцията няма кой да се занимава с проверки за “бръмбари”...толкова много хора влизат и излизат от сградата, че няма как това да се предотврати. Просто трябва да приемеш, че руснаците и китайците слушат всяка твоя дума”, допълва Гутман.

Любимите поводи на тайните служби да изпратят свои разузнавачи на терен са националните празници - това са случаите, в които дипломатите обикновено посещават посолствата за официални приеми. Според Гутман, аташетата, които придружават посланиците често пъти са агенти под прикритие. 

"Заради Европейския съюз и НАТО, другите държави имат важни дипломатически и икономически мисии в Брюксел, с което създават благоприятна среда за всички шпионски агенции”, казва бившият служител на Брюкселското разузнаване, цитиран от изданието. 

Америка не остава по-назад

Америка също не остава по-назад в шпионажа - през 2013 германското списание “Шпигел” съобщи, че документите на Едуард Сноудън разкриват, че американското контраразузнаване е провело операция по електронно подслушване на Европейските институции в Брюксел, както и на дипломатическите мисии във Вашингтон и Обединените нации.

Две години по-късно списанието написа, че американските служби са се опитали да използват германски учреждения, за да шпионират други правителства, компании и институции, включително Европейската комисия.

Европейската комисия, Европейският съвет, Европейският парламент и НАТО имат свои собствени служби за сигурност, чиято цел е да предотвратяват проникване в техните сгради и достъпа до важни документи. През 2003 г. в сградата на Европейския съвет бяха открити подслушвателни устройства, а белгийското разследване по-късно заподозря израелското правителство в извършване на шпионаж.

Отговорните за сигурността предупреждават служителите на европейските институции да бъдат внимателни, когато говорят за работа извън офисите, защото “има външни сили, които се опитват да получат достъп до данни".

Всяка шпионска служба има агенти в Брюксел

Според информация на бившия агент от Белгийското разузнаване “всяка шпионска служба има агенти в европейската столица”, които следят за абсолютно всичко - от теми, свързани с енергетиката до отбраната, включително и политически въпроси свързани с миграцията. Чуждестранните разузнавачи по принцип работят под прикритие като дипломати и обявяват своето присъствие при пристигането си в Брюксел пред Държавната служба за сигурност. Докато международните институции се опитват да контролират какво се случва вътре в техните сгради, именно Белгийската държавна служба за сигурност се грижи за контраразузнаването в града, пише по-нататък изданието.

В държава, известна с важните управленски структури, разположени на територията й, координацията между белгийските и европейските институции за сигурност на моменти не е на необходимото ниво, казват експертите.

Проблем с персонала и ресурсите

Белгийските власти също са изправени и пред редица други предизвикателства, особено след като Брюксел стана цел на ислямисткия тероризъм. Държавната служба за сигурност, която разполага с персонал от няколкостотин души, е отговорна за разследвания, свързани с тероризъм, шпионаж, разпространение на оръжия и организирана престъпност.

"Всички в момента са съсредоточени върху тероризма", казва бившият агент на белгийските тайни служби, като допълва, че освен това в местното разузнаване съществува голям проблем с персонала, със средствата и с ресурсите.

"Фокусът върху тероризма не би трябвало да означава да се измества вниманието от кибершпионажа и отт класическия шпионаж", заключава той. "Когато не инвестирате в откриването на нови източници, губите своята разузнавателна позиция, която трудно се възвръща след това".

Дойче веле.