Сирийските бунтовници съюзници на Турция заявиха, че ще съдействат на турските дипломатически усилия, предотвратили правителствена офанзива с подкрепата на Русия срещу провинция Идлиб. Те обаче няма да предадат оръжието и територията си, предаде Ройтерс.

В понеделник Турция и Русия постигнаха споразумение за демилитаризирана зона между правителството и бунтовническите бойци в Северозападна Сирия, спестявайки на района голяма офанзива, за която проправителствените сили се мобилизираха.

Според споразумението "радикалните" бунтовници трябва да се изтеглят от тази зона до 15 октомври. Руският президент Владимир Путин заяви, че зоната ще бъде 15-20 км в дълбочина и ще върви по протежение на линията на контакт между бунтовническите и правителствените сили.

В нея ще патрулират турски и руски сили.

Националният фронт за освобождение, в който влизат редица фракции от Свободната сирийска армия, определяни като умерени от Турция, обяви "пълно съдействие от своя страна за турските съюзници в техните усилия да спестят на цивилните произтичащите от войната беди".

Фронтът добави, че остава предпазлив и нащрек "за всякакви възможни подлости от страна на руснаците, режима и иранците, особено с оглед на изявленията им, загатващи, че споразумението е временно".

"Пръстът ни ще остане на спусъка и няма да се откажем от оръжията, земята или революцията си", заяви той.

Путин заяви, че цялото тежко въоръжение на опозицията, минохвъргачки, танкове и ракетни системи трябва да бъдат изтеглени от ДМЗ до 10 октомври.

Турция каза, че "умерената опозиция" ще запази оръжията си и ще остане в районите под свой контрол, както и че "регионът ще бъде прочистен от радикали".

Най-силната джихадистка групировка в Северозападна Сирия "Тахрир аш Шам" все още не е обявила позицията си по турско-руското споразумение. "Тахрир аш Шам" е сбор от джихадисти, доминиран от групировка, известна преди като Фронт "Ан Нусра", която до 2016 г. официално беше филиал на Ал Каида.

В Идлиб живеят около 3 милиона души, около половината от които са разселени сирийци от войната в другите части на Сирия, а ООН предупреди, че възможна офанзива може да предизвика хуманитарна катастрофа, отбелязва Ройтерс.