И днес президентът Росен Плевнелиев не изневери на принципа си да атакува наследника си Румен Радев. Плевнелиев определи Радев като "популист", който се "бори за народната любов". По думите му държавният глава бил близък до Москва и в този контекст ще се опита да саботира влизането на България в Еврозоната.

"Днес Радев е повече лидер на опозицията отколкото истински президент, той е един популист, който се бори за народната любов. В основата на всичко е неговата популистична нагласа", посочи Плевнелиев, който бе гост на неделния сутрешен блок на Нова тв.

По думите му Радев "си е направил много добре сметката":

"Всички знаем, че рейтингът на Народното събрание е нисък – около 15 на сто. Какво прави той – громи Народното събрание. Търси любовта на 85% от българските граждани, но руши устоите".

На припомяне, че такова бе поведението на самия Плевнелиев към кабинета "Орешарски", президентът (2012-2017), посочи, че държавният глава може да е коректив, "но не и системно и на всяка цена винаги да е контра на правителството".

"За мен не е тайна зависимостта на българския държавен глава от Москва. В момента влизаме в противопоставяне с Русия за два геостратегически проекта. Единият е амбицията на правителството да станем член на Еврозоната. Там ще се случи новата вълна на интеграцията. Притеснявам се, че държаният глава който е популист като Орбан, Путин, Ердоган, Корнелия Нинова, ще направят всичко възможно да се противопоставят на този важен геостратегически ход, от който в Кремъл много ще ги заболи", заяви още Плевнелиев.

А по адрес на унгарския премиер Виктор Орбан и правителствената позиция в негова подкрепа заяви:

"Орбан не е нашият партньор, нито кумир. Орбан е един лидер, който през последните 10 години управлява Унгария по начин, по който върви към управленията на Ердоган, Путин.

Тук Борисов действа точно. За разлика от Нинова и Радев, които застават зад Орбан.

Радев, Нинова, лидерите на националистите ще възприемат идеологията на Орбан за "Европа на нациите", а не за ЕС. Това означава, че ще се върнем към времената отпреди Първата световна война."

Всъщност Унгария и в частност Орбан намират подкрепа у нас и в лицето и на правителството на Бойко Борисов, и на опозицията - БСП.

Плевнелиев заяви и, че би се радвал българското правителство да преосмисли позицията си по случая "Скрипал". Както е известно страната ни отказа да се солидаризира с почти всички останали членки на ЕС и да изгони руски дипломати. - "Същото се отнася и до АЕЦ "Белене"", каза още Плевнелиев, визирайки плановете на кабинета за реализирането на проекта за втора атомна централа.

А за противоборството между Радев и Борисов каза:

"Гледахме сериал – двама силни генерали, които се борят за народната любов. Премиерът като по-мъдър отстъпи. Имаме генералска битка – защо трябва да е генералска. Една демокрация върви напред когато институциите, а не егото я движат."