„Опитвам се да убедя българските социалисти в Европарламента, че ратифицирането на Истанбулската конвенция е наистина важно.“

Това заяви специално за Клуб Z белгийската евродепутатка Мария Арена от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Тя произнесе реч за равенството между половете на Европейския фестивал на демокрацията „Юбел“ в Брюксел.

„Истанбулската конвенция не отнема правата на хората, а дава права на жените. Става дума за борба срещу насилието над жените. Това го има не само в една страна, във всички, включително в България. Затова смятам, че е наистина важно да имаме план за борба срещу това насилие“, смята Арена.

След което допълни, че знае много добре, че в България има спор за и против ратифицирането на тази конвенция. И че именно БСП, която е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС), е „против“.

„Понякога се боря срещу някои хора в моята си група в Европарламента“, каза още белгийската социалистка.

Накрая тя изрази надежда, че България ще ратифицира документа.

И докато БСП в София е против Истанбулската конвенция, председателят на ПЕС Сергей Станишев е неин привърженик и на няколко пъти влезе в спор с Корнелия Нинова. Европарламентът подкрепи документа голямо мнозинство. Българските евродепуати социалисти се разделиха в гласуването. 

Междувременно, за да "се отърве" от горещия картоф, ГЕРБ даде конвенцията за тълкуване на Конституционния съд. И без големи изненади, КС я обяви за противоконституционна, а мотивите му са обект на спор и досега. На практика това сложи край на опитите за ратифициране на Истанбулската конвенция у нас. Поне засега.