След като лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов в лъжа по казуса "Унгария", днес от ГЕРБ се почувстваха длъжни да свикат извънредна пресконференция, за да й отвърнат със същото. И дори я поканиха да се присъедини към Европейската народна партия, за да гласува с евродепутатите на ГЕРБ в подкрепа на правителството на Виктор Орбан. 

Както е известно евродепутатите на ГЕРБ/ЕНП не подкрепиха в ЕП доклада, предлагащ Унгария да бъде лишена от глас в Евросъюза заради нарушаване на демократичните ценности. Евродепутатите на БСП/ПЕС пък показаха доста шарено поведение. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев обаче гласува "за" евентуалното санкциониране на Унгария докато левицата тук се обяви твърдо зад Орбан.

"Г-жа Нинова си е позволила да раздава квалификации. Разбирам я, съчувствам й. Сигурно е тежко да видиш, че основният ти политически опонент прави това, което говори. Последователни сме за това, което направихме. Този доклад беше направен така, че беше използван за саморазправа. Шенген, еврозоната, двойни стандарти при храните – това е опит за още едно разделение на Източна и Западна Европа", посочи евродепутатът на ГЕРБ Андрей Новаков.

Последва коментар и на депутата Тома Биков:

"За съжаление ще трябва да обясняваме очевидни неща. За пореден път абсолютно безпардонно лъготене на г-жа Нинова. Това е сблъсък между една лидерка на втората по сила партия и реалността. А реалността е, че нашите евродепутати гласуваха против декларацията за отнемане на гласа на Унгария в ЕС. След това на оперативно заседание правителството взе решение за изработване на позиция, когато този въпрос бъде поставен на Съвета на ЕС и тя да е в посока подкрепа."

Не е ясно кога обаче темата ще бъде поставена на Съвет, все пак посочи Биков. Но и когато това станело, ГЕРБ щяла да има същата позиция.

"За разлика от БСП, които имат четирима депутати и са се държали по различен начин – един (Сергей Станишев) е "за", един (Момчил Неков, избран случайно) - "против", Петър Курумбашев е бил в зала, но не е гласувал – неясно защо, а г-н Пирински изобщо не е бил в зала. Въпреки че за г-жа Нинова този въпрос е много важен. Вадим извода, че позицията на Нинова е нейна лична. Забележете – след като е минало гласуването, тя е заела позиция – и то противно на тази на лидера на ПЕС Сергей Станишев", направи ретроспекция Биков.

И посочи в заключение:

"Малко е като "Исках да гласувам, ама нямах желание""

"Тя добре лъже, добре лъже – казвал съм и друг път. Известна е с прозвището "госпожа Лъжа". Може да дойде да стане индивидуален член на ЕНП и да подкрепя нашите позиции. БСП явно ще остане в ПЕС", подхвърли с ирония депутатът.