Напрежението около винпрома на обвинения в пране на пари и данъчни престъпления Миню Стайков се покачва. Служители във фабриките на "Винпром Карнобат", които протестират втори ден заради запечатването на данъчните складове нападнаха екип на Агенция "Митници". В същото време митничарите откриха нелегален спиртопровод.

Според хората митничарите трябвало да събират доказателства, а те не го правели. Твърдят, че заводът е запечатан неоснователно - само с устна заповед. Така се стигна и до сблъсък с екипа на митниците, съобщава бТВ. Наложи се намеса на жандармерията. 

Кметът на Карнобат Георги Димитров изрази своите опасения, че ако фабриките за алкохол, които са свързани с арестувания бизнесмен Миню Стайков, останат затворени, това ще бъде фатално за общината.

Заради породилото се напрежение от Агенция "Митници" дадоха извънреден брифинг.

В запечатаните данъчни складове в Карнобат са констатирани множество нарушения, а обезпечителните мерки са предприети с цел обезпечаване доказателства и недопускане на щети за бюджета Дадена е възможност гроздовата реколта да бъде приета в складовите помещения, за да не се стигне до унищожаване на готова продукция, обяви зам.-директорът Юлиан Мирков.

"Агенция "Митници" е дала разрешение да се внесе гроздовата реколта в данъчния склад за съхранение, за да не се похаби като качество, също така никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция" коментира още Мирков.

Заместник- директорът обясни, че в хода на проверката на данъчен склад на "Сис Индътрийс" ООД е констатирано наличие на монтиран кран, от който може да се източва или извежда спирт - етилов алкохол, без да бъде измерен от средствата за измерване и контрол, като по този начин се избягва начисляването и заплащане на дължимия акциз.

Кранът е монтиран на тръбопровод на циркулационен изпарител преди средството за измерване и контрол. Този циркулационен изпарител е свързан с дестилационна колона, която се намира в помещение, обозначено като "Ректификация Етап 2", т.е. кранът е част от цялостната технологична схема за производството на акцизна стока - етилов алкохол.

В хода на проверката въпросният кран е пломбиран в затворено положение, с цел да не се позволи източването/извеждането на спирт - етилов алкохол.

В допълнение Юлиан Мирков съобщи, че АМ е поискала от Районния съд в град Карнобат удължаване на срока на обезпечителните мерки с 60 дни. В края на деня обаче стана ясно, че съдът е разпоредил отваряне на винпрома.