Вината за гибелта на руския самолет Ил-20 в Сирия на 17  септември изцяло е на ВВС на Израел и на тези, които са взели  съответното решение. Това заяви днес на брифинг говорителят  на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков,  цитиран от ТАСС.

По думите му "представените обективни данни сочат, че действията на израелските пилоти, довели до гибелта на 15 руски военни, говорят или за непрофесионализъм, или най-малкото за престъпна небрежност".

"Поради това, според нас, вината за трагедията с руския самолет Ил-20 изцяло е на военно-въздушните сили на Израел и на тези, които са взели решение за такъв род дейност", каза Конашенков.

Той подчерта, че изтребителите на ВВС на Израел, вечерта на 17 септември, са действали "в района на полосата за захождане при кацане на летището в Хмеймим не само на военни, но и на граждански пътнически самолети".

Израел предупредил Русия за удара на неговите изтребители Еф-16 в Сирия едновременно с началото на атаката, нарушавайки договора за предотвратяване на инциденти, допълни Конашенков.

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман изрази днес надежда, че отношенията с Русия ще могат да бъдат нормализирани след кризата, породена от свалянето на самолета Ил-20 на 17 септември. Той направи това изявление в интервю за израелското държавно радио Кан, отговаряйки на въпрос за резултатите от преговорите в Москва в четвъртък на командващия ВВС на Израел Амикам Норкин.

"Мисля, че ситуацията е под контрол, постоянно се води диалог, затова съм убеден, че ще успеем да регулираме ситуацията", допълни Либерман, цитиран от ТАСС.

Израелските военни повториха позицията си, че израелските действия не са причина за свалянето на руски самолет в Сирия миналата седмица, предаде ДПА.

Армията заяви, че нейни изтребители не са използвали за прикритие руския самолет (твърдение, което Москва повтори и днес) и че те са се намирали в израелското въздушно пространство по времето, когато руският самолет е бил свален от сирийски огън.

Израел отбеляза, че изчерпателните, прецизни и фактологични подробности са известни на съответните специалисти в руските въоръжени сили и че механизмът за координиране на действията между двете страни "е действал в съответния момент".

"Безопасността и здравето на руските военни в Сирия са ключов елемент при всяко одобрение за определено действие, дадено от висшите военни в израелската армия и в Израел", подчерта в изявление израелската армия.