Анджей Дуда очевидно умее да ухажва самовлюбени домакини. По време на посещението си в Белия дом той намери най-точните две думи: „Форт Тръмп“. Зад тях се крие желанието на Полша да подслони американски войници – за дълго време и по възможност цяла дивизия.

„Агресивното поведение на Русия“ създавало големи грижи на Полша, каза Дуда във Вашингтон. На същото мнение е и Доналд Тръмп. Президентът на САЩ смята, че тъкмо поляците са образцовите европейци. Те споделят неговите резерви към Москва, нямат доверие в многонационални съюзи, каквито са ЕС и НАТО, и на първо място биха предпочели да сключат директно военно споразумение с Вашингтон. И то не по приятелска линия, а срещу кеш. А това е музика в ушите на Доналд Тръмп, който смята, че западноевропейците – и най-вече германците – чрез НАТО паразитират на гърба на САЩ и получават безплатна закрила.

В източния край на Европа Полша фактически е преден пост на ЕС във взаимоотношенията с могъщата Русия и в този смисъл открай време е особено загрижена за сигурността си. В хода на историята си Полша три пъти е била поделяна, после десетилетия наред беше васал на московските сърп и чук, а днес, в ерата Путин, непрекъснато е нащрек. Особено пък след анексирането на Крим.

През януари 2017 година поляците ентусиазирано посрещнаха 3500 американски войници, които се настаниха край Жаган в Силезия заедно със своите 87 танка и 400 хамъра. Този ротационен контингент на всеки девет месеца се подменя с нови войници от НАТО, но все още е твърде недостатъчен, смятат поляците. Национално-консервативното правителство във Варшава иска трайно военно присъствие, а не ротационни корпуси. И най-вече: то иска американски войски.

Един документ под заглавие „Предложение за трайно американско присъствие в Полша“ вече от някое време циркулира през ръцете на американски правителствени служители, конгресмени и експерти в мозъчните центрове. По конкретно става дума за една цяла танкова дивизия, за която Варшава е готова да плати до два милиарда долара. Бившият полски външен министър Радослав Сикорски казва в интервю за ДВ, че в Полша трябва да има авангард – нищо, че една дивизия едва ли ще може да спре евентуално руско настъпление.

Политически Берлин следи дистанцирано, ако не и критично полските домогвания. Що се отнася до политиката за сигурност, „трайното военно присъствие на САЩ в Полша само ще увеличи напрежението между НАТО и Русия, казва в интервю за ДВ външнополитическият експерт на социалдемократите Ролф Мюцених. На сходно мнение е и депутатът от ХДС и бивш офицер в Генералния щаб Родерих Кизеветер. Според него, трайното стациониране на американски войски в Полша навярно ще бъде в нарушение на основните договорености между НАТО и Русия.

Според тези договорености, по източните граници на НАТО не бива да бъдат разполагани сериозни военни сили. Не бива да бъдат разполагани трайно. Тъкмо тази формулировка по интерпретацията на НАТО означава, че военните сили могат да ротират през няколко месеца.

НАТО и договореностите с Русия от 1997

Засега Русия реагира сдържано на плановете за „Форт Тръмп“. Сваленият руски военен самолет над Средиземно море временно засенчи тази тема. По принцип обаче в Москва описват НАТО като заплаха за Русия. След като, подир анексирането на Крим, натовски войски бяха изпратени в Полша и в Балтийските държави, Кремъл използва повода, за да увеличи войските по своите западни граници. Включително и да стационира ядрени ракети „Искандер“ в ексклава Калининград.

Всичко това напомня за най-лошите години на Студената война. Но плановете са едно, а фактите – съвсем друго. „Не мисля, че Пентагонът е особено въодушевен“, казва в интервю за ДВ военната експертка Хийтър Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания CSIS.

Тръмп смята Полша за „сърцето на Европа“, но ако реши да удовлетвори желанията на Варшава, Конгресът също ще има думата. Освен това едно евентуално двустранно военно споразумение между САЩ и Полша трябва много тясно да се координира и с НАТО. И най-късно в този момент в главната квартира на НАТО в Брюксел ще трябва да извадят от чекмеджето договореностите с Русия от 1997 година.

Всъщност, ако внимателно се взрем в политическите приоритети на Доналд Тръмп, ще установим, че разполагането на войски по източната граница на Полша едва ли е сред тях. Сегашният американски президент предпочита САЩ да играят по-малка роля в Северноатлантическата организация – нека други да плащат повече, смята той. А ако изпълни искането на Варшава, ще се получи точно обратното: САЩ изведнъж ще поемат още по-голяма отговорност по източната граница на НАТО.

Дойче веле