Президентът на Македония Георге Иванов заяви, че няма да гласува на предстоящия в страната референдум, тъй като според него той съдържа идеи, застрашаващи идентичността на страната му, съобщава БГНЕС.

"Два пъти получих доверието на гражданите, за да не позволя промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име, да не приемам идеи и предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. Не отстъпвам от това мое обещание. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам", заяви Иванов пред Обединената македонска диаспора в американския град Детройт, съобщиха от кабинета му, предава скопският вестник "Независен", цитиран от "Фокус".

Иванов поясни, е съгласно член 7, ал. 3 от закона за референдумите, никой не може да бъде задължен да гласува.

"Всеки гражданин, добави той, има право да реши как ще постъпи по отношение на този референдум, да излезе и да гласува, или да не излезе и да го бойкотира. Що се отнася до мен, аз вече гласувах. Гласувах преди 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас Република Македония да се конституира като суверенна и независима държава, със свое име и достойнство. Не отстъпвам то това свое решение", мотивира се държавният глава.

На свой ред премиерът Зоран Заев отново увери сънародниците си, че договорът с Гърция, който предвижда и промяна на името на Македония не вреди на националните интереси.

В подкрепа на референдума идната неделя се обяви и президентът на Франция Еманюел Макрон във видеопослание в събота до гражданите на Македония.

Седмица преди допитването лидерът на опозицията в Македония Християн Мицкоски поиска телевизионен диспут с премиера Зоран Заев за бъдещите конституционни промени, които трябва да се гласуват от парламента на страната след референдума.

След тях ще е ясно и дали договорът с Гърция ще влезе в сила.