Говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза в интервю за ТАСС, че ЕС интензивно разработва нови мерки за запазване на сътрудничество с Иран в банковия сектор и търговията.

Той даде това интервю в навечерието на участието на Могерини по-късно днес в срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

"Освен че действа блокиращият регламент на Евросъюза, ние работим интензивно в тясна координация със страните членки и други партньори по съставянето на конкретни мерки, чиято цел е да бъде запазено сътрудничеството с Иран в ключови сектори на икономиката и най-вече в банковия сектор, търговията, инвестициите, петролния и транспортния сектор", каза говорителят на Могерини.

Той напомни, че от 7 август действа блокиращ регламент, който обявява за недействителни на територията на САЩ санкциите на САЩ срещу Техеран. 

Европейският съюз е готов и занапред да подкрепя Лондон по делото Скрипал, допълни говорителят на Могерини.

"Ще останем с Великобритания в стремежа й да има правосъдие по това дело и все така сме готови да окажем подкрепа", потвърди той.

Представителят на дипломат номер едно на ЕС не отговори на въпроса на ТАСС дали Евросъюзът ще подкрепи призивите на британския премиер Тереза Мей за затягане на санкциите срещу Русия след новите обвинения по делото Скрипал.

"Що се отнася до санкциите на ЕС, то всяко решение за налагането им е от компетенцията на Съвета на ЕС, който трябва да взема решения по такива въпроси единодушно", посочи говорителят на Могерини.

"От самото начало следим делото на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и изводите, направени от Европейския съвет през март, са много ясни. Евросъюзът е убеден, че използването на химическо оръжие, включително и на токсични химически вещества, е абсолютно неприемливо и е заплаха за сигурността на всички", заключи говорителят, чието име не се споменава в информациите на ТАСС. 

БТА