ДПС топи ледовете и с Анкара, и с Вашингтон и отправя послание към Москва.

Така журналистът и главен редактор на сайта "24 Родопи" Илхан Андай коментира в предаването "120 минути" по бТВ снимката, която изненада мнозина тази седмица, а именно - на американския посланик Ерик Рубин до почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя Мустафа Карадайъ.

Срещата между тримата се е състояла в централата на Движението и е била инициирана от американския дипломат. От ДПС дадоха казионна информация за проведените разговори, което породи слухове и спекулации - от това, че САЩ търсят лоби за офертата, която направиха към България за закупуване на нов тип изтребител, през енергийната сигурност на страната, след като Доган купи ТЕЦ "Варна", до геополитика. На последното заложи Андай.

"Явно те искат тази снимка да се появи, да има анализи от медиите и този човек, или група от хора, към които е отправена, да разберат, че е имало такава среща", посочи Андай.

По думите му самата публична поява на Доган е изненада – бил е за последно в централата на ДПС през 2013 година. И също тогава за последно се е срещал с посланици.

"Посланието е насочено и във вътрешен план, и във външен – към Москва. Първото е да се покаже, че ДПС не догонва нивото на Доган, въпреки че той отдавна не е в активната политика. А от 2015 година насам ДПС се държи като болнав политически организъм, държи се като в нокдаун", смята журналистът, според когото само Доган може да изправи партията на крака.

И допълни, че САЩ вероятно се надяват Движението да носи посланията им в Турция:

"ДПС беше наричана проруска партия, а Доган – "агент на КГБ". Тогава американците се отдръпнаха. Сега имат очаквания при обтегнатите отношения Анкара-Вашингтон."

Андай разказа и че малко известно е, че в същия ден (на срещата Доган-Рубин) зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов е разговарял с турския посланик у нас.

"Така че ДПС топи ледове и с Анкара, и с Вашингтон", каза в заключение журналистът.

По думите му "най-лесно е да кажем, че скоро Ерик Рубин си отива, не познава Доган и иска да се срещне с него". "Но да отчитаме, че там където се появява посланикът се случват интересни неща".

Журналистът направи връзка с последния парламентарен вот:

"Малко след като съдът отказа регистрация на партия ДОСТ (на Лютви Местан, определяна като протурска), той се срещна с Местан и шест дни по-късно съдът регистрира партията. В тази връзка може да се случат неща и около ДПС".