Европейските избори догодина ще бъдат решаващи за бъдещето на Европа, застрашено отвътре от популистите, които искат да съживят национализма. Това предупреди днес германецът Манфред Вебер, който е кандидат за председател на Европейската комисия, предаде Франс прес.

"Европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на Европа, която понастоящем е изправена пред заплахите на Владимир Путин, Доналд Тръмп и Китай, но също и пред заплахи отвътре, от популистите, които искат да разрушат идеята за солидарност и да съживят национализма", заяви Манфред Вебер в интервю за гръцкия вестник "Катимерини".

Вебер, който е председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и който е съюзник на Ангела Меркел, бе първият, който обяви в партията си кандидатурата си за председателския пост на Европейската комисия.

По миграционния въпрос Вебер прецени като "много опасна" неспособността на европейските лидери да намерят решение заради своите разногласия, защото това "укрепва евроскептиците".

Вебер се обяви за "задължителна европейска квота и за реална солидарност" относно миграционното бреме.

Според него "гъвката солидарност" е първа стъпка към излизането от задънената улица. "Гъвкавата солидарност" означава задължение за някои страни, отказващи да приемат мигранти на територията си, да допринасят финансово и с технически средства за разрешаване на проблема.

Освен това Вернер призова Гърция да действа, за да подобри ситуацията на мигрантите и бежанците, живеещи в лагери на острови в Егейско море, където условията са лоши.

"Гърция получава достатъчно европейски пари, за да управлява миграционната криза", каза той.

Миналата седмица по време на визита в Гърция еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос и германският външен министър Хайко Маас призоваха също гръцките власти да подобрят условията в лагерите, преди всичко в този в Мория на остров Лесбос, където условията пораждат безпокойство заради подновяването на миграционния приток.