Франция и Германия ще се опитат да задържат Великобритания колкото може по-близко до ЕС, заяви бившия гръцки финансов министър и отявлен критик на ЕС Янис Варуфакис в интервю пред радио ВВС, цитиран от "Дейли Експерс".

В интервюто той предупреди, че нито френският президент Еманюел Макрон, нито германският канцлер Ангела Меркел искат "Брекзит" да бележи техния мандат, така че ще се опитат да откажат на Обединеното кралство пълно излизане от ЕС.

Според него "единственото решение" за неизгодната позиция на министър-председателя Тереза Мей ще бъдат едни общи избори във Великобритания, което би довело до това ЕС да принуди страната да сключи сделка от норвежки тип.

Варуфакис обясни:

"След това Мей може да си отиде в мир и да има ново правителство, което да преговаря за споразумение в норвежки стил за период от поне пет години, за да могат Меркел и Макрон да кажат: "добре, това е проблем за нашите наследници".

Норвегия е член на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕФТА), което означава, че Осло плаща за достъпа до единния пазар. ЕФТА включва Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн. Янис Варуфакис обяви:

"Беше ясно, че мрачно предсказуемият Европейски съюз нямаше да води истински преговори с Тереза Мей. Предупреждавах за това от деня на референдума. Бившият гръцки финансов министър настоя, че представянето на Обединеното кралство в преговорите е "еднакво отвратително" и "върви към самоубийство".

Той каза:

"Вие не приемате последователността на преговорите, които Мишел Барние ясно очерта, когато бе назначен, а се насочвате направо към поражение".

И добави:

"Сегашната трагедия е, че имаме два отбора. Брюкселските преговарящи и лондонското правителство. Нито един от тези екипи не се интересува особено от взаимно изгодно споразумение“. 

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид иска по-дълъг период на свободно движение на гражданите на ЕС във Великобритания при липса на споразумение с Брюксел, пише британският вестник "Таймс". В ход, който ще смути твърдите евроскептици се очаква Джавид да предложи гражданите на ЕС да бъдат пропускани през границата за период от 30 месеца, ако Великобритания напусне Евросъюза без споразумение.

Всеки гражданин на ЕС, който пристига между март 2019 година и септември 2021 година, ще има право да живее временно във Великобритания, стига да показва паспорта си и да премине проверка за съдимост. През този период те ще трябва да кандидатстват за виза в рамките на нова миграционна система, за да останат постоянно. Това ще предизвика притеснения сред привържениците на „твърд“ "Брекзит", които искат да "поемат обратно контрол" бързо в случай на излизане от ЕС без споразумение. Някои от тях поискаха Великобритания незабавно да премине към „глобална“ система, при която мигрантите в ЕС не получават преференциално отношение.

Според Джавид забавянето в промяната на миграционната система е необходимо за защита на икономиката. Днес той ще очертае плана си за овладяване на миграцията след "Брекзит" на критично заседание на кабинета, на което Тереза Май също ще уведоми министрите за срещата на върха в Залцбург миналата седмица, на която лидерите на ЕС категорично отхвърлиха компромисния план от „Чекърс“ за споразумение за напускане на ЕС.