През март т.г. Владимир Путин представи най-новите си оръжия – авиационния ракетен комплекс “Кинжал”. Наскоро падна самолет от тази система, най-вероятно по технически причини, пише Юлия Ротенбергер в “Ханделсблат” и припомня хронологията на събитията.

По време на своя реч през март за състоянието на нацията пред повече от  1000 души присъстващи руският президент Владимир Путин представи новата си оръжейна стратегия – авиационен и ракетен комплекс “Кинжал”.

Сега по време на военно учение падна самолет от системата “Кинжал”, най-вероятно поради технически проблеми.

Още в сряда стана известно, че в района на Нижни Новгород е паднал прехващач. В четвъртък руското отбранително министерство съобщи, че става дума за ракетоносител от тип “Кинжал”.

Според министерството при падането на самолета нямало загинали. Двамата пилоти са катапултирали и са се спасили. По време на тренировъчния полет на борда не е имало ракети. Самолетът е паднал в ненаселена местност и така не са били причинени щети на земята.

По време на речта си през март Путин даде изключително висока оценка на комплекса “Кинжал” и принадлежащите към него самолети. Комплексът бил в състояние само за няколко минути да транспортира ракети на мястото, откъдето да бъдат изстреляни. След изстрелването им те били в състояние с ултразвукова скорост да се насочват към зададени цели.

Авиационният и ракетен комплекс “Кинжал” е само част от новите оръжия, които Путин представи през март. Той представи бойни зарядни глави, както и междуконтиненталната ракета “Сармат”. Всичките три системи имали почти неограничен обхват и практически не можели да бъдат прехванати и от най-модерните противоракетни системи.

За стопанина на Кремъл оръжейните системи са средство да демонстрира властта си, но и да изрази гнева си по отношение на противоракетния щит, изграждан от САЩ, включително в Източна Европа. Путин подчерта, че противоракетният щит на САЩ бил безполезен срещу неговите нови оръжия.