Воденият от величието Бьорн Борг тим на Европа спечели за втора поредна година трофея "Лейвър къп" след 13:8 точки срещу отбора на Света, начело с Джон Макенроу.

Григор Димитров бе в редиците на европейските звезди, заедно с Роджър Федерер, Новак Джокович, Александър Зверев, Давид Гофен, Кайл Едмънд и резервата Жереми Шарди. Балансът на българина е победа и загуба. В петък той откри сметката на селекцията от Стария континент, а след това загуби на двойки заедно с Гофен.

Преди третия ден на надпреварата в чикагската зала "Юнайтед сентър" резултатът бе 7:5 за Федерер и компания. В петък на победителя се даваше по една точкка, в събота по две, а в неделя - три.

В първия сблъсък миналата нощ Света за първи път излезе напред в резултата след успех на двойки на Джон Иснър и Джак Сок срещу Маестрото и Александър Зверев 4:6, 7:6(2), 11:9. Така преди последните две срещи на сингъл асовете на Макенроу дръпнаха с 8:7.

Развръзката дойде с драми, изправили по много пъти на крака близо 20 хиляди души в арената на баскетболния "Чикаго Булс". Федерер върна аванса на европейците срещу Иснър - 6:7(5), 7:6(6), 10:7. Американецът изтърва три мачбола. 

Накрая и на Зверев се наложи да прави обрат срещу Кевин Андерсън - 6:7(3), 7:5, 10:7. И този сблъсък бе изключително драматичен. Така Европа събра повече от необходимите 12 точки и не се стигна до мача между Джокович и Ник Кириос. Такъв щеше да има при успех на южноафриканеца.

Федерер и Зверев за втори път грабнаха "Лейвър къп", а Григор, Джокович, Гофен и Едмънд - за първи. Шампионите бурно изразиха радостта си, а капитаните Борг и Макенроу казаха добри думи както за "своите", така и за съперниците.