Спортният министър от служебното правителство Евгения Раданова уволни борда на директорите на "Академика 2011" ЕАД, която стопанисва столичния Зимен дворец на спорта. И обяви на пресконференция, че ще сезира главния прокурор във връзка с обявяването на изпълнител на ремонта на арената за 41 милиона лева.

Преди броени дни "Академика 2011" обяви за победител в обществената поръчка сдружението "София спорт" с участници "Главболгарстрой" и "Фор райс". А в същото време Раданова бе назначила одит и издала заповед процедурата да спре, докато приключи проверката.

Олимпийската медалистка от две зимни игри в шорттрека опита да прекрати започналата по времето на Марияна Георгиева поръчка, тъй като за всички е ясно, че за 40 милиона може да се построи изцяло нов и модерен зимен център. Сега обаче това ще стане доста по-трудно.

"Ще сезираме главния прокурор за Зимния дворец", обяви служебният министър на младежта и спорта на брифинга. "Назначихме други членове на Съвета на директорите на "Академика 2011", които да разбират какво означава поемане на ангажименти и правилни действия, включващи отчитане към Министерството на спорта. Ако е необходимо ще вземем и други, още по-крайни мерки. Разберете, аз съм човекът, който най-много държи Зимният дворец да си върне славата от едно време. Големият въпрос обаче е дали това е нужната цена? Аз съм спечелила най-големите си отличия в това спортно съоръжение пред родна публика", добави Раданова.

Освободен е 28-годишният досегашен началник на "Академика" Марин Маринов. Сред триото новоназначени е Борис Тодоров, който управляваше дружеството по времето на правителството на ГЕРБ.

"Трябва да е ясно, че не съм дошла тук днес с цел реваншизъм. На базата на проблема назначих вътрешен одит, за да ми бъде обяснено всичко в детайли. Видях обаче, че това са хора, с които няма как да продължа работата си. Разберете няма как да останем равнодушни, ако смятаме, че има факт по изпълнението на тази обществена поръчка, с който не сме съгласни. Именно поради това ни несъгласие бе решено да бъде направен спешен одит на възложителя ТД "Академика 2011", както и на самата поръчка по изпълнението на ремонтните дейности. Помолих представителите на дружеството да преустановят временно действията си по поръчката, но те не го направиха. Това налага нашата намеса.

Липсват всякакви документи и информация за подробностите около това как е била формирана сумата, посочена като необходима за извършване на ремонта. Истината е, че става дума за произволно число. Това не е нормално. Напълно неоснователна прогнозна стойност. Ще бъдат разходвани обществени средства, а една от основните цели е това да не е така и да не се действа по този начин", каза още Раданова.

"Това противоречи на целостта на закона и нарушава обществения интерес. Решението е да освободя представителите на Управителния съвет на търговското дружество на "Академика" заради неизпълнение на поети ангажименти. Нямам им доверие. Все още продължава одита на цялото търговско дружество "Академика" и трябва да приключи до края на месеца. Само за тази поръчка става дума. Хората, на които ще гласувам доверие са Борис Тодоров като мениджър, експерт-финансист в лицето Траян Христов и експерт-юрист - Марияна Велкова. И тримата имат опит в тази област", завърши Раданова.