Русия разглежда проект за създаване на научна станция на лунната повърхност, като не изключва сътрудничество с други държави, съобщи ТАСС.

Възможно е програмата да бъде изпълнена и само от Русия. В нея могат да участват също САЩ или държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, РЮА). 

Тази тема е в дневния ред на срещата между директора на Роскосмос Дмитрий Рогозин и ръководителя на НАСА Джим Брайдънстайн на 10 октомври. 

През лятото на 2016 г. научната организация ЦНИИмаш към Роскосмос разкри, че разработва проект за създаване на лунна база за до 12 души. След това стана известно, че съветът по космоса на Руската академия на науките е одобрил параметри за научно-изследователска работа по построяване на обсерватория на Луната. 

Роскосмос и НАСА разпространиха съвместно изявление през септември 2017 г., че планират да създадат международна станция на окололунна орбита. Проектът е известен под името "Дийп спейс гейтуей". През септември 2018 г. се появиха съобщения, че руската страна се отказва от проекта, но от Роскосмос опровергаха тези твърдения.

Говорителят на Роскосмос каза, че преговорите с НАСА продължават. Дмитрий Рогозин обаче подчерта, че не "харесва много" идеята за участие в проекта, ако той се реализира като американска национална програма. Той е заявявал, че Руската федерация "не може да си позволи да участва в чужди проекти във второстепенна роля".