До две седмици Москва ще достави на сирийската армия противоракетна система С-300 за повишаване на боеспсобността й във връзка с инцидента със сваления руски самолет Ил-20, съобщи днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от световните агенции.

Съобщението бе направено седмица след като министерството обвини Израел, че косвено е причинил свалянето на руския военен самолет в Сирия, при което загинаха 15 руски военнослужещи, отбелязва Ройтерс.

"До две седмици на сирийските въоръжени сили ще бъде предаден модерен зенитен ракетен комплекс С-300, способен да прехваща средства за въздушно нападения на разстояние от повече от 250 км и едновременно да поразяват няколко въздушни цели", каза Шойгу, цитиран от Франс прес, като обясни, че доставката на тези системи не е била извършена досега заради изразени от Израел резерви.

Искам да подчертая, че през 2013 г. по молба на израелската страна спряхме доставката на подготвен за изпращане в Сирия комплекс С-300. Сега ситуацията се промени и то не по наша вина, заяви министърът, цитиран от ТАСС. 

Ракетен комплакс С-300.

Шойгу съобщи също, че Русия ще смущава комуникациите на всеки самолет, който иска да нанесе удар в Сирия от Средиземно море.

Навигацията чрез сателит, бордови радари и системи за комуникация на военната авиация, атакуваща мишени на сирийска територия в съседните на Сирия зони в Средиземно море, ще бъде блокирана, отбеляза той. 

Министърът каза, че Русия ще снабди сирийската противовъздушна отбрана с автоматизирани системи за идентифициране на руски самолети.

Израелското посолство в Москва е отказало да коментира решението за доставяне на комплекс С-300 в Сирия.

"Решението на Русия да достави на Сирия зенитен ракетен комплекс С-300 цели повишаване на сигурността на руските военни", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

На въпрос за отношенията с Израел президентският говорител отговори, че решението не е насочено срещу никоя трета страна.

Канцеларията на сирийския президент Башар Асад съобщи в комюнике, че руският държавен глава Владимир Путин се е обадил днес на сирийския си колега и го е уведомил за доставката на комплекса.