Панаирът трябва да е устройството, което ще измери пулса на българската икономика, това каза вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на 74-ия Международен технически панаир в Пловдив, предаде БТА.

"През последните 10 години, докато спорим за реформи в държавните системи, българският бизнес и българските предприемачи сами направиха една значима реформа. Тихо и неусетно българската икономика мигрира от икономика базирана на спекулации с недвижими имоти, услуги и бързи пари към повече производство и експорт. Българските производители успешно се конкурират на общия пазар, изнасяме повече и изнасяме стоки с по-висока добавена стойност".

Вицепремиерът отбеляза, че е дошло време да се направи и следващата крачка.

"Не може да развиваме икономика, базирана на ниска цена на труда и ниска цена на ресурса. Все повече и държавата, и бизнесът трябва да инвестират във високи технологии и роботизация, което да повиши добавена стойност на продукцията". 

Дончев посочи, че държавата не е наблюдател на този процес, защото няма как да развиваме индустрия 4.0, ако администрацията и образованието са съответно 1.0 и 2.0.

"Държавата трябва да е силна там, където има нужда от нея и да се оттегли, там където пречи. А панаирът ще бъде тази диагностика докъде сме, докъде сме стигнали, какви стоки и колко изложители, производители, иновации и клиенти са се появили тук", заключи вицепремиерът.

В 74-ия Международен технически панаир в Пловдив участват 550 фирми и компании от 35 държави от Европа, Азия и Северна Америка, които показват модерните технологии, продукти и услуги в сферата на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, машиностроенето, строителството, водния сектор, химическата промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилната индустрия.

Страна партньор на международното изложение тази година е Индия, която участва с 46 свои компании.

И тази година най-големи са експозициите на изложбите "Машиностероене" и "Стройтех", съществено увеличение имат и "Елтех" и "Енеко", с 36 и 23 процента. Авомобилното изложение "Ауто сити Пловдив" демонстрира много и едни от най-големите новости в сферата, сред които хитови електромобили, както и демонстрации за реставриране и пълна промяна на интериора на автомобила. Съюзът на изобретателите показва 17 непоказвани досега разработки на учени от шест държави.

Международният технически панаир в Пловдив продължава до 29 септември.