Падна предната и част от страничната стъклена фасада на мол Largo в Благоевград, на място има пожарна и линейка, предаде „Фокус“. Нанесени са сериозни материални щети на прилежащи заведения. Заради бурния вятър в града, продължават да падат части от фасадата. Към момента няма данни за пострадали.

Без ток

8000 абонати на ЧЕЗ на територията на Западна България са без ток вследствие на силния вятър, съобщи „Фокус“. В област Монтана са засегнати 1 500 домакинства, Видин - 1000, Перник - 1300, област София – 3000, Кюстендил - 1000. Екипи на ЧЕЗ работят до отстраняване на авариите. Прекъсванията продължават около 30 минути. Броят на засегнатите домакинства се изменя постоянно.

Множество сигнали за паднали предмети в следствие на силния вятър са приети от жители на Северозападна България.

Монтана

По данни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) най-сериозно е засегната област Монтана. Там е съобщено за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети, съобщава МВР.

Паднало дърво в Монтана. Снимка БТА

Мобилизирани са всички екипи на пожарната и полицията, включително и колегите им, които са в почивка. Няма пострадали хора. От ГДПБЗН припомнят, че при такива случаи хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон.

София

Получихме 4 сигнала за паднали дървета и клони вследствие на силния вятър, съобщи за „Фокус“ директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров.

„3 от сигналите са за паднали дървета, един е за паднали клони. И 4-те сигнала са в различни райони на София, като единият е в ж.к. „Люлин“. Вече реагирахме на 2 от тях, останалите ще бъдат поети от пожарната. Няма пострадали хора при нито една от ситуациите. Едно от дърветата е паднало върху МПС, а при другите случаи няма нанесени материални щети“, уточни той.