Тежки обвинения отправи от ефира на БНТ бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. Темата бе т.нар. Царски имоти, а Спасов разказа за своя среща с тогава столичния кмет, днес премиер - Бойко Борисов, от която се разбрало, че още тогава Борисов е знаел за апетити към царските дворци и е казал на Симеон Сакскобургготски "да оди да се опрай с ония ора".

Както е известно, след отказа на съда да върне на Сакскобургготски и семейството му двореца "Врана" бившият премиер и приближените му обвиниха магистратите, че са се поддали на политически натиск. Сакскобургготски даде заявка, че ще търси правата си в чужбина. Днес на въпрос: "Има ли поръчка, както твърдите?", Спасов отговори:

"Най-добре да зададете този въпрос на г-н Борисов. През 2009 година още като кмет ме извика в кабинета си и ми каза:

"Аз вечерАх със царо и му казАх да оди да се опрай с ония ора, че са решили да му вземат имотите."

От този разговор аз не продължих с въпросите, не знам точно кои са "ония ора" - само мога да подозирам. От това, което разбирам, е, че царят не е пожелал да удари коляно пред онези хора. За разлика от приносителя на тази информация."

Спасов посочи още, че бившият цар в действителност се чувства "омерзен". Най-вече от твърденията на Пламен Ранчев - бивш депутат на левицата, който оглавяваше парламентарната комисия за царските имоти. Наскоро Ранчев даде интервю пред "Капитал", в което разказва, че дори след изгонването си от България през 1946 година царското семейство е продължавало да получава финансови средства, предавани му в изгнание в куфарчета от агенти на Държавна сигурност (ДС).

"Преди месец излезе гнусна като милиционерска храчка лъжа от Пламен Ранчев. ДС финансирала царя по време на изгнанието с някакви милиони, с някакви куфарчета. Арогантността, алчността, парвенющината сега чука на двореца "Врана", за да влезе и да го окупира и него. Как да не е омерзен човек, като вижда това?!", посочи Спасов.

Като юрист (Спасов е адвокат, б.р.) бившият царски депутат попита и защо в никоя от инстанциите по делото за "Врана" съдът не обяснява как може Фердинанд и Борис да са нарушавали Търновската конституция (според която царското семейство няма право на имоти). Както и как "никой от тогавашната опозиция да не се сети да ги оплюе, да го повдигне този въпрос".

"Как никой от комунистите, които вземат властта през 1944-а, не се сети, че няма нужда от такъв закон за конфискация, след като имотите са държавни. Т.е. нашият съд, смея да твърдя под политически натиск на олигарсите – икономико-политически по-скоро, който стига до съдебната ни система, нашият съд ревизира Търновската конституция и изкара всички политици, дори антимонархически настроените, будали – че не са се хванали за това очевидно нарушение на конституцията – това, което нашият съд, който е твърде умен и интелектуално извисен – успя да го хване", коментира още Спасов.

По думите му "милиционерските кръгове в България никога не са изпускали властта".

Спасов каза още, че очаква Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) да присъди обезщетение на Симеон Сакскобургготски. ЕСПЧ не може да отменя решения на българските съдилища, т.е. да върне имотите на бившия цар.