Германската канцлерка Ангела Меркел ще пропусне банкет, който президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер ще даде на турския си колега Реджеп Тайъп Ердоган, пише днес сп. "Шпигел".

Ердоган трябва да посети Германия на 28 и 29 септември в опит да стопли отношенията, стигнали до точката на замръзване през последните години.

Визитата му обаче разделя политическия елит на домакините, който е остро критично настроен към нарушенията на човешките права, демократичните свободи и върховенството на закона в Турция.

За разлика от турския президент, който при новата конституция на страната има "султанска" власт, германският има церемониална роля, а истинската изпълнителна власт е у канцлера.

Според "Шпигел" не може да се каже със сигурност, че отсъствието на Меркел от банкета ще бъде изтълкувано като политически знак, въпреки че тя със сигурност ще бъде поканена. Канцлерката обаче рядко се появява по такива събития, посочва списанието.

Очаква се на банкета да не бъде и външният й министър Хайко Маас. Политици от либералите, левите, зелените и евроскептичната и антиимигрантска "Алтернатива за Германия" също са отказали присъствие.

Като бивш премиер и след това президент на Турция Ердоган е посещавал Германия работно над десет пъти за последните 15 години, отбелязва "Шпигел". Това му посещение обаче е първото официално държавно, което предполага церемония с военни почести и банкет в двореца "Белвю". Опонентите му смятат, че те са "неуместни" за авторитарния турски лидер.