Невъзможно е да продължат търговските преговори със Съединените щати с "нож, опрян в гърлото", заяви китайският заместник-министър на търговията Ван Шоувън, след като САЩ въведоха нови мита за китайски стоки, а Пекин отвърна с контрамерки, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На пресконференция Ван Шоувън допълни, че това кога ще бъдат подновени преговорите между двете страни зависи от "волята" на САЩ.

"Сега, когато САЩ приеха такъв тип широкомащабни търговски ограничения, те държат нож на гърлото ни. Как могат да се водят преговори при такива условия?", попита Шоувън.

От вчера САЩ въведоха нови мита върху китайски внос на стойност 200 милиарда долара, а Пекин отговори с мита върху американски продукти, сред които втечнен природен газ, на стойност 60 милиарда долара. Това задълбочи търговския конфликт между двете най-големи икономики в света и изнерви световните финансови пазари.

Китай обвини САЩ в хулиганско поведение в търговията и каза, че Вашингтон притиска другите страни да се съобразяват с американските желания, според документ по търговския спор, публикуван от китайското правителство вчера.

През последните месеци имаше няколко кръга китайско-американски търговски преговори, които не доведоха до пробив, а очакваните през следващите седмици нови преговори бяха отменени, след като Пекин реши миналата седмица, според някои информации, да не изпраща делегация във Вашингтон.

Не може да се каже, че всички предишни преговори са били безплодни, но САЩ се отказаха от взаимното разбирателство с Китай, коментира Ван Шоувън.

Китай не знае защо САЩ промениха решението си след постигането на търговско споразумение с Китай по-рано, каза Ван Шоувън, имайки предвид очевидно преговорите през май, когато за кратко изглеждаше, че вече има очертана рамка.

Китайският министър на външните работи Ван И заяви пред американски бизнес ръководители, че конфронтацията между Китай и САЩ означава, че и двете страни губят, а преговорите с Вашингтон не могат да се провеждат под заплаха и натиск. 

Ван И коментира в Ню Йорк на среща с представители на американско-китайския бизнес съвет и Националния съвет за американско-китайски отношения, че някои сили в САЩ отправят безпочвени обвинения срещу Китай в областта на търговията и сигурността, посочи в съобщение китайското външно министерство.

(БТА)