Австрийският министър на вътрешните работи от крайнодясната Австрийска партия на свободата Херберт Кикъл бе обвинен днес от опозицията в опити да ограничава контактите между полицията и медиите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В основание за обвиненията се превърна изтекъл в медиите имейл, изпратен от кабинета на министъра до регионалните дирекции на полицията имейл, в който се препоръчва комуникацията с три печатни издания да бъде ограничена до "законния минимум". Става дума за вестниците "Курир", "Щандарт" и "Фалтер", които имат критично отношение към вътрешното министерство.

Автентичността на имейла е потвърдена от министерството. Освен препоръката за ограничаване на комуникацията с трите вестника, имейлът съдържа и инструкция в прессъобщенията на полицейските дирекции да се съобщава националността на заподозрените в извършени престъпления лица. 

Австрийската опозиция обвини днес Кикъл в опити за "орбанизация" на Австрия, намеквайки за политиките на унгарския премиер Виктор Орбан. 

Либералната партия "Нова Австрия" (НЕОС) поиска Кикъл да бъде разпитан от парламента.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който в момента е в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН, заяви във връзка със случая, че всяко ограничаване на свободата на печата е недопустимо.