След като покрай "случая Миню Стайков" наяве изплува нелепият пропуск в Наказателния кодекс - нелегалното производство на акцизни стоки да нe e обявено за престъпление, цялото държавно войнство запретва ръкави да поправи тази грешка.

Днес финансовият министър Владислав Горанов покани на среща колежката си от Министерство на правосъдието Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров, директора на Агенция "Митници" Георги Костов и председателите на парламентарните комисии по правни въпроси и за борба с контрабандата - Данаил Кирилов и Емил Димитров-Ревизоро. След срещата стана ясно, че до края на седмицата на депутатите ще бъдат представени текстове за изменения в наказателния закон.

Както Клуб Z писа, оказа се, НК в момента преследва само "продажбата" и "държането" на акцизни стоки без бандерол. Последната промяна на този член от НК е от 2010 година, като все още няма обяснение как никой не е забелязал "липсата". Пропускът излезе наяве след ареста на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, при акцията срещу когото бе разкрит нелегален цех за производството на цигари без бандерол. За липсата на текст в кодекса обяви лично главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването си миналия четвъртък в парламентарната комисия за борба с контрабандата. Още миналата седмица Ревизоро коментира пред Клуб Z, че започва спешен ремонт на кодекса.

"Парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателни промени, които да преодолеят празнотите в НК. Разбрах от главния прокурор, че има определени празноти в Наказателния кодекс, които възбудиха нашия интерес. Целта на днешната среща беше да създадем организация на дефицитите в НК. Тук според мен ролята на Българския парламент е максимално бързо да започне разглеждането на законодателни изменения, които да преодолеят празнотите в наказателното законодателство, което да даде възможност за разкритие и поемане на наказателна отговорност за определен тип дейности", заяви след срещата Горанов.

А Цацаров предложи и да се прецизира дефиницията "продажба".

"Има спешна нужда от промени. Тя е закъсняла, но и необходима в няколко насоки. НК следва да преследва не само държането или продажбата, а следва да преследва на първо място нелегалното производство на такива стоки. Предлагаме изменение и в дефиницията на изпълнителното деяние "продавам". То трябва да бъде според нас "разпространявам под каквото и да е форма"", посочи той. 

От прокуратурата предлагат още въвеждане на регистрационен режим на машините и съоръженията, които са необходими за производство на акцизни стоки. По думите на Цацаров "съществуващият свободен пазар, свързан с тях дава възможност това нелегално производство, било на алкохол или цигари, да бъде мобилно – и на територията на страната, и в чужбина".

Цачева пък се ангажира още в рамките на деня правосъдното министерство да изготви промените и да ги внесе до края на седмицата за гласуване в парламента - чрез Данаил Кирилов. Така ще се спести време. Правилото е, когато министерство внася закон, той първо да минава през обществено обсъждане, което трае 20 дни, после през одобрение на седмичното заседание на Министерския съвет и чак тогава влиза в Народното събрание за разглеждане. Ако предложението бъде внесено от депутати, то тромавата процедура се избягва.

Спиртопроводът няма място там

Финансовият министър коментира и "находката" на Агенция "Митници" във винпрома този уикенд. Униформените се натъкнаха на нелегален според тях спиртопровод, от който може да тече алкохол, без да се плаща акциз за него. От завода обаче заявиха, че съоръжението било кран за профилактика. Според Горанов обаче въпросният кран липсва в технологичната система, предоставена при лицензирането на завода. 

"Технологичната схема за лицензирането на данъчния склад на "Винпром Карнобат" не съдържа крана, за който се говори. Тоест технологичната схема не допуска съществуването на този кран. Доказано е, че изведеният флуид от този кран представлява етилов алкохол с 96 градуса. Противно на физическите закони явно, обезвъздушаването става отдолу, а не отгоре. По-просто казано, такъв кран не е съществувал, когато е издаден лиценза и от него може да бъде извеждана стока без да е плащан акциз. Дали това е правено, предстои да бъде доказано", заяви Горанов, цитиран от агенция "Фокус".

И увери: "Категорично говорим на нарушаване на технологичната схема на данъчния склад и ние ще предприемем съответните действия от гледна точка на закона".