Каталунската преса има свой прочит за наградите на ФИФА, раздадени вчера на церемония в Лондон. Разбира се, този "прочит" почива на отколешната вражда с Мадрид. Сега Кристиано Роналдо не стана №1 (а и той вече е в "Ювентус"), но най-престижната статуетка отиде при Лука Модрич.

Идеалният отбор е доминиран от асове на "Реал" (Мадрид), а новият вратар на "белите" Тибо Куртоа стана №1 на своя пост. Тимът на "Барселона", който спечели дубъл в Испания, не взе "ръка". За първи път от 12 години Лео Меси изобщо не беше номиниран за футболист №1 и явно медиите в Каталуня не искат да простят това и други "прегрешения" на ФИФА и гласувалите.

Много се коментира, че аржентинецът и големият му съперник Роналдо изобщо не пътуваха до Лондон.

"Ако наградите The Best са загубили от своя престиж, то е защото Меси не е в тях, комантира пред спортния в. "Мундо Депортиво" директорът на "Барселона" Хавиер Бордас. - Всички знаят, че той е най-добрият в света във всички аспекти. Гледаш Модрич и си мислиш за Меси. Той е най-добрият подавач, най-добрият реализатор, от много години е №1 на планетата."

"Модрич стана най-добрият, но най-добрият не беше на шоуто. The Best (името на наградите, бел. ред.) е Меси и точка", заключава "Мундо Депортиво".

"Единствената причина, поради която The Best се присъжда на лидера на световния вицешампион, е тази, че той същевременно спечели Шампионската лига, продължава изданието. - Но една футболна гала без Меси и Роналдо е като театрално постановка без главните актьори."

Подобен е тонът и в другия каталунски спортен всекидневник - "Спорт".

В същото време пресата в Мадрид ликува, но и тя намира причина да порицае."Бяло злато", голямото заглавие на в. "Марка". Тибо Куртоа, Марсело, Рафаел Варан, Серхио Рамос и Лука Модрич попаднаха в идеалния отбор, така белгиецът и хърватинът си тръгнаха с по две статуетки.

"Модрич отваря нова ера", тръби "Марка", визирайки краят на господството на Меси и Роналдо в печеленето на всички възможни награди във футбола. 

"Ас" критикува Лео и Кристиано заради отсъствието им, определяйки това като като "липса на уважение към победителя, към ФИФА и към целия футболен свят".