Папа Франциск призна днес, че скандалите заради сексуални злоупотреби, разтърсващи Римокатолическата църква, са възмутили вярващите и ги отблъскват, затова Църквата трябва да промени поведението си, ако иска да задържи при себе си бъдещите поколения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Светият отец направи изявлението през четвъртия, последен ден от обиколката си в балтийските републики, съвпаднала с разпространяването на нов унищожителен доклад за десетилетията на сексуални злоупотреби в Германия от страна на свещеници и тяхното прикриване.

Франциск каза на среща с младежи в Естония, смятана за една от най-малко религиозните държави в света, че е наясно с това, че много млади хора смятат, че църквата няма какво да им предложи и просто не разбира проблемите им.

"Те са възмутени от сексуалните и икономическите скандали, които не завършват с ясно осъждане, заради нашата неподготвеност истински да ценим живота и чувствителността на младите и просто заради пасивната роля, която им отреждаме", каза Франциск на срещата с младежи лютерани, католици и православни в лутеранска църква в естонската столица.

Папата заяви, че Римокатолическата църква иска да отговори на тези оплаквания прозрачно и честно.

"Ние самите се нуждаем от покръстване", каза Франциск. "Трябва да осъзнаем, че за да стоим до вас, трябва да променим много неща, които в края на краищата ви отблъскват".

Това беше изключително публично признаване на провалите на църквата при справяне със секс скандалите, които напоследък отекнаха с нова сила като водещи новини с разкритията за сексуални злоупотреби и прикриването им в църквата в САЩ и Чили, а сега и в Германия.

На конференцията на германските епископи днес беше разпространен доклад, в който се казва, че около 3677 души - повече от половината едва на на 13 години или по-малки, и почти една трета от тях момчета, които са служели при олтара, са били обект на злоупотреби от свещеници между 1946 и 2014 г.

В доклада, изготвен от академични изследователи, се посочват доказатeлства, че документите по някои дела са били манипулирани или унищожени, много случаи така и не са стигнали до съд, а понякога насилниците само са били премествани в други епархии без паството да е било информирано за тяхното минало, показват изводите, публикувани по-рано от германската преса.

Секс скандалът, избухнал в Ирландия през 90-те години на миналия век и прехвърлил се впоследствие в Австралия и САЩ, сега заплашва управлението на самия Франциск, след като бивш посланик на Ватикана го обвини,че е реабилитирал американски кардинал, който спял със семинаристи. В допълнение, Франциск се справи неумело със случай на прикриване на издевателства в Чили.

Франциск отказа да отговори на обвиненията, че лично е прикривал американския кардинал, но се очаква Ватикана скоро да го направи.

Посещението на папата в Талин беше последната спирка от от четиридневната му обиколка, която включваше още Литва и Латвия.