Доналд Тръмп „забрави“ за Русия пред Общото събрание, пише руският ежедневник „Московский Комсомолец“. 

Речта на американския президент Доналд Тръмп на Общото събрание на ООН предизвика много дискусии през първите няколко часа. Сред най-важните въпроси за Русия бе препоръката да се търсят други доставчици, която Тръмп даде на Германия, както и критиките на страните с комунистическа и социалистическа система. Експерти коментираха за изданието, какво имаше предвид американския президент. Речта на Тръмп в Общото събрание на ООН започна с похвала за себе си: американският президент отбеляза, че за по-малко от две години той успя да постигне повече от всеки от предшествениците си като държавен глава.

„Тръмп започна предизборната програма: точно преди една година той вече беше казал същото. Може да се заключи, че той продължава към старите си предизборни обещания и прави някои "заготовки" за бъдещето, за следващите избори, - обясни в разговор с кореспондент на вестника политическият анализатор Алексей Мухин думите на американския президент за собствените му постижения.

В залата на Общото събрание на ООН тези думи предизвикаха смях, но самият Тръмп го прие като "нормално" и продължи изпълнението.

Привърженик на Тръма държи плакат пред ООН с призив за преизбиране на милиардера за президент през 2020 г.

След като президентът обсъди работата на собствената си администрация, той обърна внимание на въпросите на външната политика. Най-ревностни бяха думите му за недопустимостта на комунистическата и социалистическата система.

"Почти навсякъде, където бяха тествани социализмът или комунизмът, те доведоха до корупция, страдание и упадък. Стремежът на социалистите към власт води до разширяване, инвазия и потисничество. Всички страни по света трябва да устоят на социализма и страданията, които носи ", каза Тръмп.

Въпреки че потребителите на социални мрежи вече смятат тези думи за камъче в руската градина, експертите са сигурни, че американският лидер е имал предвид много различни страни.

„Доналд Тръмп е противник на комунизма. Но трябва да разберете някои от нюансите. За него съвременната Русия не е комунистическа страна, а по-скоро наследник на Руската империя, със специален път и специална роля на църквата. Ето защо е малко вероятно той да хвърли камък по Русия. Друго нещо е, че Тръмп е нарекъл списъка на враговете си на световната сцена и Русия не е сред тях. За него врагът е Иран и Венецуела и е било необходимо да се обясни с какво точно са лоши. Беше необходимо да се критикува режимът на Мадуро, който доведе Венецуела на ръба на колапса. Така се появи антикомунистическа теория. За нас това няма нищо общо, освен че Русия има свои собствени интереси във Венецуела ", обясни политическият анализатор Алексей Макаркин.

Според него, не трябва да се приемат твърде сериозно и думите на Тръмп за икономическата зависимост на Германия от руските доставки.

Редакцията припомня, че Доналд Тръмп заяви, че Германия трябва да се пренасочи към други източници за снабдяване с енергия, иначе става зависима от Русия.

„За Тръмп "Северен поток" е преди всичко икономически и не политически проблем. За него това е конкуренция ", добави Макаркин. По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че думите на Тръмп засягат не само САЩ, но и всички страни по света. "Русия очевидно реши да не я споменава изобщо. Той каза само, че Германия трябва незабавно да се преориентира към други енергийни възможности, в противен случай ще зависи от Русия. На тези думи, делегацията на Германия се кикотеше ", - каза Захарова.

От трибуната Тръмп критикува и системата на многостранна дипломация и самия процес на ООН и неговите институции, като например Съвета по правата на човека и Международния наказателен съд, макар и не толкова рязко, както при дебютната си реч пред Общото събрание миналата година, съобщава "Независимая газета". Очевидно, както каза постоянният представител на САЩ в Обединените нации Ники Хейли, тя повече или по-малко успя да убеди президента за стойността на тази организация. В края на краищата Хейли успя да убеди Съвета за сигурност на ООН да затегне санкциите срещу Пхенян.

Що се отнася до Северна Корея, Тръмп подчертава "огромния напредък", постигнат от неговата администрация в севернокорейския въпрос.

"Ракетите от Северна Корея вече не летят във всички посоки и военните инсталации се разглобяват", отбеляза той с удовлетворение.

Похвалата за Ким Чен Ун звучеше точно една година след като от същата трибуната Тръмп заплаши, че ще унищожи Северна Корея и нейния лидер, наречен „Rocketman“.

Ръководителят на Белия дом отхвърли идеологията на глобализма, говори за условията на подготвения от неговата администрация нов договор между Израел и Палестина, разкритикува "социалистическия режим във Венецуела, който донесе на богатата на петрол страна бедност." Той също така обеща да продължи курса на протекционизъм в търговията и нови санкции срещу държави, кампании и отделни лица. В тази връзка, не се размина споменаването на Иран, чийто петролни приходи Тръмп заплашва да намали до нула с помощта на енергийни санкции, които ще бъдат възобновени на 5 ноември. Според него Техеран използва приходите от износа на петрол, за да спонсорира световния тероризъм и да подкопае мира в целия Близък изток, особено в Сирия.

"Арестувайте Тръмп" довеше протестиращ пред ООН докато президентът на САЩ произнасяше речта си.

Защо никога няма да простят на Доналд Тръмп отказа от глобализма, пише руският ежедневник “Взгляд“.

Речта на Доналд Тръмп в ООН отразява цялата двойственост на личното му положение и настоящата роля на САЩ в света. Несъмнените икономически успехи на Тръмп се изравняват с най-силната агитация срещу него в Щатите и на Запад като цяло. В същото време, причината за атаки срещу Тръмп е на повърхността - това са неговите възгледи за глобализацията, вярност към които той потвърдени в речта си пред Общото събрание на ООН. Положението е различно – става дума за начина, по който Тръмп се възприема от потребителите на международните, най-вече англосаксонските медии. Американски и европейски медии представят Тръмп като некомпетентен ексцентричен, който се държи по света като слон в стъкларски магазин, мразен от повечето от собствения си народ, а дори и случайно попаднал в президентството, което, освен това, във всеки един момент може да загуби поради импийчмънт. Това е виртуалната реалност, в която мнозина вярват, включително и в залата на Общото събрание на ООН. Затова те се смеят на Тръмп. Въпреки че всъщност Тръмп каза абсолютната истина:

"Пазарът на акции се увеличава, безработицата пада. Увеличихме сигурността на нашите граници, започнахме да изграждаме стена на границата. Скоро нашата военна индустрия ще стане по-мощна от всякога. "

По времето на избора му позициите на САЩ като световен хегемон са безвъзвратно загубени, както и отношението към тях в света продължава да се влошава. Позициите в Близкия изток са сериозно засегнати в резултат на безумната политика на Вашингтон и поради нарастващото влияние на Русия, която умело се възползва от ситуацията. Отношенията с Европа са обтегнати, преговорите за трансатлантическото партньорство, на които заложи Обама се провалиха, а принудата ЕС да окаже натиск върху Русия причини сериозно недоволство в Стария свят. Отношенията с Русия бяха напълно развалени след неуспешния опит тя да бъде изолирана. Сближаването между Москва и Пекин набира скорост. Тоест, всичко е загубено още преди Тръмп.

Тръмп се нуждаеше от натиска върху Северна Корея за получаване на отстъпки в геополитическата, търговската и икономическа война с Китай. И поради тази причина дори изпрати самолетоносачи до бреговете на Корея и намекна за възможността за военно решение на "ядрения проблем". Дали Тръмп е получил отстъпки от Китай? Временно - да, но търговската война между Вашингтон и Пекин така или иначе вече започна. Сега Тръмп заплашва Иран, безсмислено го нарече спонсор на "световния тероризъм". Иран е цел за него, не защото иска да започне нова война в Близкия изток, а защото чрез нагнетяване на "иранската тема» той очаква да върне в САЩ ролята на главен посредник в Близкия изток, за да възстановят загубеното от саудитците - основните противници на Иран, доверие в САЩ , за натиск върху Европа, разчитаща на печелившите ирански договори. Строго погледнато, точно за отхвърлянето на идеологията на глобализма, Тръмп е мразен от глобалистическия елит. Ето защо те се опитват да подкопаят властта му в САЩ и да го направят за посмешище на световната арена - и в тази война не може да има примирие. 

Мненията препечатваме от "Фокус".