Най-важното е да си срещу Путин. Ако Алексей Навални е в арест, решен ли е проблемът с опозицията в Русия? Не! В провинцията избори печелят кандидати, които всъщност не би следвало да побеждават на вот. Това пише в свой анализ от Москва роденият в Русия и израснал в Германия журналист Максим Киреев, публикуван в германския седмичник за политика “Ди Цайт”.

Рядко триумфът и безпомощността на руската опозиция са били толкова близо, както сега. След 30 дни административно наложен арест в понеделник затворническите врати се отвориха пред Алексей Навални. Щракаха фотоапарати, тв екип насочи камерата си към него. Но само след няколко секунди полицаи препречиха пътя на опозиционера, отново отведоха току що освободения политик и го качиха на полицейска камионетка.

Заради призив към провеждането на забранена от властите демонстрация отново трябвало да се яви пред съд. Още същата вечер Навални беше осъден на още 20 дни арест. На привържениците му не им остана нищо друго, освен безпомощно да наблюдават как под полицейска охрана политикът отново изчезва, без да е прекарал и минута на свобода.

Почти по същото време в региони източно от Москва се разиграха съвсем други сцени. В изборните секции на Владимирска област току-що беше преброена последната бюлетина на балотажа за губернатор и ставаше все по-ясно, че кандидатката на Кремъл Светлана Орлова е пред провал. В крайна сметка досегашната титулярка, чиято кандидатура беше издигната от кремълската партия “Единна Русия”, спечели едва 37 на сто от гласовете. Противникът й Владимир Сипягин от обичайно клеймената като размирна партия ЛДПР (Либерално-демократическа партия на Русия – б. р.) спечели цели 57 на сто от бюлетините. В крайна сметка на Орлова не й остана нищо друго, освен да поздрави противника си.

Това е четвъртото поражение за партията на президента Владимир Путин на изборите за 22 губернатори, проведени този септември. Серия с отрицателен знак, каквато не е имало в най-новата история на Русия при Путин. Това показва, че преди всичко в провинцията недоволството сред населението расте заради непопулярното увеличаване възрастта за пенсиониране, планирани увеличения на данъците и икономическа стагнация.

По данни на държавния институт за социологически проучвания ВЦИОМ в периода между юни и август одобрението за кремълската парти “Единна Русия” от 48,9 на сто е спаднало на 35,3 на сто.

В неделя досегашният губернатор от “Единна Русия” на област Хабаровск, на границата с Китай, беше принуден да признае поражението си от кандидата на ЛДПР Сергей Фургал. Избирателната комисия в Приморския край със столица Владивосток обяви вота за недействителен заради фалшифициране в полза на кандидата на Кремъл. В сибирския регион Хакасия подкрепяният от Москва досегашен губернатор на балотажа оттегли кандидатурата си.

Но не е толкова важно кандидатите да се харесват на избирателите. Това е протестен вот.

“Все едно е, кой е противникът, много по-важно е да гласуваш срещу”, пише политологът Александър Кинев в анализ за в. “Ведомости”.

В полза на това твърдение е, че победителите на неделния вот най-вероятно в началото изобщо не са искали победа. Така още преди изборите в Хабаровск Сергей Фургал обяви готовност да работи  в областната управа като заместник на губернатора и кандидат на Кремъл, впоследствие неочаквано сразен на вота от Фургал. И във Владимирска област клеймяха победителя във вота Сипягин като подставено лице и манипулатор. Сметката на Кремъл обаче излезе погрешна.

Блзки до правителството експерти бяха изненадани от броя на протестните избиратели. В последната минута Путин изпрати свои хора в регионите, където се задаваше съпротива, за да обърнат настроенията. По отношение на Владивосток Путин лично увери подкрепяния от него кандидат, че ще спечели на балотажа. И това не помогна.

През изминалите години държавната власт употреби много енергия да обуздае либералната опозиция в метрополии, като Москва и Санкт Петербург.

Навални, който на миналия вот спечели 27 на сто в Москва, нямаше право отново да се яви на избори, тъй като по време на скалъпен процес беше признат за виновен в злоупотреби. Другите либерални сили не можаха да се разберат за обща кандидатура и така в крайна сметка губернаторът Сергей Собянин запази поста си, печелейки 70 на сто от бюлетините.

Сега е безпощадно ясно, че не само либералите и международно известните критици на Путин, като Навални, биха могли да се превърнат в проблем за господстващата система. Дори когато успешните и интегрирани в системата опозиционни партии публично критикуват Путин. Също и когато губернатори от системата на Путин са ключови фигури в регионите, но на федерално равнище нямат власт. Дори само спечелената сега институционална тежест може да събуди по-големи амбиции сред комунистите и ЛДПР. Процес, който специалистката по политически науки към руската Академия за народно стопанство и управление Екатерина Шулман нарече “събуждане на спящи институции”. Според нея имитационни механизми действат само тогава, когато външните условия остават стабилни и икономиката се развива добре.

“Когато тези партии печелят избиратели, те влизат в разговори и преговори с централното правителство от съвсем други позиции”, казва Шулман.

Засега новоизбраният губернатор на Владимировска област Сипягин не бърза да обявява лоялност към Москва.

“Трябва да слушаш и чуваш хората”, казва Сипягин.

Досега това не било така и това бил най-големият проблем в областта.

Путин е обладан от голямо негодувание заради неочаквания политически противник. Кремъл допусна само толкова да изтече в столичната преса. Там поне по отношение на Навални в близките дни ще е спокойно. Поредният арест на опозиционния политик е трето наказание заради погазване на правото на демонстрации в рамките на една година и не е изключено да се стигне до нов наказателен процес. В най-лошия случай Навални е заплашен от 5 години лишаване от свобода.