Съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ не искат европейски или други страни да заобикалят американските санкции срещу Иран, които ще бъдат възобновени от ноември, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"ЕС е силен в реториката и слаб в прилагането на обявеното", каза Болтън на конференция на лобистката група "Единни против ядрен Иран" по повод европейския механизъм за разплащания по сделки с Иран, който има за цел заобикаляне на санкциите на Вашингтон срещу Техеран.

"Ще следим развитието на тази все още несъществуваща структура, за която още няма определена дата. Не възнамеряваме да допуснем нашите санкции да бъдат заобикаляни от Европа или от когото и да е друг", подчерта Болтън и увери, че САЩ ще налагат "агресивно и неотклонно" санкциите си срещу Иран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е смутен и дълбоко разочарован от обявения европейски механизъм за разплащания по сделки с Иран, с който чуждестранните страни и фирми да избегнат санкциите на Вашингтон срещу Техеран, предаде Франс прес.

Майк Помпео.

Механизмът бе оповестен в понеделник вечерта от ЕС след среща с Иран, Китай и Русия в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Това са държавите, които продължават да са страни по иранското ядрено споразумение от 2015 г., от което Доналд Тръмп оттегли САЩ през май и възстанови американските санкции срещу Техеран.

"Това е една от най-контрапродуктивните мерки, които човек може да си представи за регионалния мир и сигурност", заяви Помпео пред лобистката група "Единни против ядрен Иран" в Ню Йорк.

Той обвини ЕС, че "укрепва Иран в статута му на водеща държава поддръжник на тероризма".
Помпео заяви още, че САЩ ще реагират в случай на атаки над американски интереси в Ирак от подкрепяни от Техеран шиитски въоръжени групировки, предаде ТАСС.

"Само преди няколко седмици подкрепяни от Иран военизирани групировки в Ирак обстреляха с ракети комплекса на посолството на САЩ в Багдад и американското консулство в Басра. САЩ ще държат режима в Техеран отговорен за всяко нападение, в което пострадат наши граждани или бъдат нанесени щети на наши обекти. Америка ще отвърне бързо и решително", предупреди Помпео.