По никакъв начин не станах по-оптимист и не съм по-спокоен, макар че всички говорят за мир и разбирателство. И от изказванията на президентите Тръмп и Ердоган, и от тези на всички останали виждате, че всички са за ненамеса във вътрешните работи, за толерантност, но ако може другите да ги спазват. Това каза пред журналисти в Ню Йорк премиерът Бойко Борисов, който участва в 73-тата сесия на ООН в САЩ, предаде „Фокус“.

Твърде съм малък да коментирам изявленията на президента на САЩ".

Премиерът коментира и "истерията" около снимката как се ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп. Някои медии дни наред твърдяха, че предстои среща на Борисов и Тръмп, а в понеделник директорката на правителствената пресслужба разпространи на фейсбук страницата си снимка - президентът на САЩ седи на председателското място до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, Борисов приближава и подава ръка само на Тръмп.

На видео се вижда как след това премиерът поглежда екрана на телефона на своя сътрудничка, която е направила снимката.

"Съжалявам за тази истерия, която се вдигна в България от хейтърите и платените тролове на БСП – Бог ми е свидетел, пък и вие, че по никакъв начин не сме парадирали и не сме казали каквото и да е, освен за това, че съм имал разговори с президента Тръмп. Не ми е целта да се снимаме. На някои може да им е, на мен не ми е. Надявам се това да престане, защото е непродуктивно и по никакъв начин не е добре“, заяви Борисов.

По думите му в речта на американския президент прозират няколко неща, които обясняват защо той е толкова популярен сред голяма част от американците.

На първо място е интересът на САЩ - няма да даваме повече пари за тези, които не ни уважават, няма да участване там, където не ни уважават, не допускаме да ни се месят във вътрешните работи“, коментира българският премиер.

„Това, което виждам и чета между редовете – тези, които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблем. Тук идва най-важният въпрос за цената – кой ще бъде по-евтиният, след като бъде доставен. Може да ни спаси само европейският газов хъб, чрез който конкуренцията да определя цената и българската икономика и потребители да имат възможност да купуват на най-ниската цена“, допълни още той.