Властите в Швейцария са отказали на руския бизнесмен Роман Абрамович жителство в страната поради опасения, че неговото пребиваване може да представлява "заплаха за обществената сигурност" и да нанесе "ущърб върху репутацията на Швейцария", пишат швейцарски вестници, цитирани от Би Би Си.

Както уточнява "Тагес-Анцайгер", след като бизнесменът подал молба през ноември 2017 г., имиграционната служба се е обърнала към федералната полиция на Швейцария, за да се изясни позицията на ведомството по предоставянето на виза за определен вид жителство на Абрамович.

По отношение на бизнесмена има "подозрения за пране на пари и възможни контакти с криминални структури", отговорили от полицията и допълнили, че неговите активи в Швейцария могат да имат "частично нелегален произход".

Юристите на Абрамович определиха тези твърдения като лъжи и обявиха, че ще заведат дело за разпространяване на невярна информация за бизнесмена. 

Сатията в "Тагес-Анцайгер" излиза, след като Абрамович вече загуби съдебен спор с швейцарската медийна група "Тамедия". Бизнесменът се опита да спре публикация, съдържаща сведения за него.

Както е известно, през тази година Великобритания не поднови визата на Абрамович и той вече няма право да живее постоянно на Острова.