"За мен тия дни атмосферата е извънредно тягостна. И ме боли да го кажа, но донякъде вече стигам до момента да прелее чашата. Това ожесточение, систематично преследване..."

Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски преди два дни по повод съдебните дела за т.нар. Царски имоти. Симеон говори на представянето на книгата си, озаглавена "Една цел - България", което бе в двореца "Врана".

"В нашата република всеки има право на собственост. Това са наследствени имоти отпреди години, трето поколение вече. По това време ние сме били възпитавани да служим, не да се облагодетелстваме или да консумираме властта или други съвсем първични намерения. Ние служехме. В този тон мисля, че се постарах и аз да направя всичко по силите ми. Сигурно съм допуснал и грешки", каза Симеон.

И допълни:

"Бих искал да намекна за хората, които ме мерят с по-специален аршин. Моите предци са внасяли милиони. В някои страни се вижда, че политиците изнасят в други страни. Доброжелателите да се замислят. Дворецът, в който се намираме сега, преди беше една руина."

Симеон обясни, че "Врана" с големи усилия вече се превръща в нещо, което да напомня на младите за историята на България.

"Не го правя с някакви лични намерения. Какво ли не донесохме от Кобург, от Мадрид, от Ещорил. Всичко това е само в интерес на нашето минало. Да има връзка, приемственост, да се гордеем с нещо. Не само да рушим. Много ме боли, че всичко това се случва, но съм благодарен за подкрепата на много от нашите приятели и съмишленици. Говоря от европейското либерално семейство", каза още Симеон.

Той заяви, че пред настоящите събития трябва сдържаност и да се мисли за родината.

"В името на тази България аз понасям всички тия обиди, но наистина считам, че не ги заслужавам", каза още Симеон.

Предговорът на книгата със заглавие "Трудно се гради демокрация без демократи" е писан от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

"Основополагащ принцип на Симеон II за смисъла на политиката в днешно време е работата с хората, в името на хората... Симеон II беше и си остава национален капитал с европейско политическо измерение. Личности като него избягват обобщенията и коментарите на политиката и историята. Защото те живеят в тях..."

Това пише Доган. Сред гостите на представянето на книгата бе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.